Mistænkt sabotage mod Nord Stream 1 og 2

EUROPA: Der er opdaget store lækager på både Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i løbet af tirsdagen. Ifølge svensk seismolog, er der ikke nogen tvivl om, at der har sket en sprængning. Mange har nu mistanke om, at det er sabotage rettet mod Rusland.

Billedet viser, hvordan gassen bobler op fra havbunden. Skærmbillede af Forsvarets video af lækagen i Østersøen.

I løbet af natten til mandag begyndte trykket i gasledningen Nord Stream 1 at falde drastisk. Ret hurtigt skete det samme på Nord Stream 2, som aldrig er blevet taget i brug.

Herefter er der også fundet utætheder i gasledningerne, blandt andet uden for Bornholm. Selvom gasledningerne er stationære, er der gas i dem, som får det til at boble ved vandoverfladen i tilfælde af en utæthed.

En af utæthederne formodes at være inden for Sveriges økonomiske zone, og Søfartsstyrelsen har udstedt et forbud for både og fly at sejle nærmere end henholdsvis fem sømil og 1.000 meter over havets overflade.

Tyskland har nu mistanke om målrettet sabotage med oprindelse i Ukraine eller fra “ukraine-allierede styrker”. En alternativ teori er, at det ville være et russisk “falsk flag-angreb”.

Den tyske avis Tagesspiegel citerer tyske regeringskilder for at sige, at de ikke kan “forstille sig et scenarie, hvor der ikke er tale om et målrettet angreb” , og at “alt peger imod, at det er en tilfældighed”, at begge gasledninger lækker.

Selskabet Nord Stream AG, som står for driften af ​​ledningerne, siger, at skaden er “uden fortilfælde”.

— Lige nu er det umuligt at estimere tidsrammen for genoprettelse af driften i gasrørledningerne, siger en talsmand for Nord Stream 1 til Aftonbladet .

Kreml-talsmand Dmitry Peskov siger, at Moskva er meget bekymret over situationen, og at “intet kan udelukkes.”

Også Danmark er bekymret. Kristoffer Böttzauw fra den danske energimyndighed siger til avisen Berlingske, at der er mistanke om, at der er tale om et “stort hul”, fordi der kommer meget gas fra vandet.

– Det er ikke en lille revne. Det er et rigtig stort hul, siger Böttzauw.

– Vi er bekymrede for, hvad der er sket derude. Og hvis der er andre ting på vej, siger han også til avisen.

Statsminister Mette Frederiksen vil ligeledes ikke udelukke, at lækagen skyldes sabotage. Det danske Forsvar har som reaktion på de lækager, der har været på gasrørledningerne Nord Stream 1- og Nord Stream 2, sendt en dansk fregat og flere andre skibe til farvandet omkring Bornholm.

Nord Stream 1 blev lukket ned på ubestemt tid tidligere i september som en del af den økonomiske krig mellem Rusland og Vesten. Nord Stream 2 er færdigbygget, men blev aldrig taget i brug, da Tyskland har nægtet at starte gasrørledningen efter Ruslands invasion af Ukraine.

KILDER:
Tagesspiegel
Aftonbladet
Berlingske
DR
DR


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //