Myndigheder har i årevis vidst, at det regner med PFAS i Danmark – uden at handle

MILJØFORURENING: I mere end 15 år har Miljøstyrelsen haft kendskab til fund af PFAS i dansk regnvand, men styrelsen har ikke undersøgt problemet nærmere.

Fire ud af fem prøver indsamlet af TV 2 Vejret og analyseret af det akkrediterede laboratorium Eurofins viste spor af PFAS i regnen. Værst så det ud i Lyngby, hvor en prøve viste et indhold af 1,5 nanogram PFAS pr. liter.

Det er meget snært på grænseværdien for drikkevand, som er på 2 nanogram pr. liter, oplyser TV2.

Men faktisk har Miljøstyrelsen længe vidst, at regnen i Danmark indeholder de potentielt sundhedsskadelige PFAS-stoffer, der er op til 200.000 gange giftigere end pesticidrester.

– Det er så vildt. Det her bliver vi nødt til at grave i, siger miljøordfører Mai Villadsen fra Enhedslisten, der sammen med flere andre af Folketingets partier nu vil kræve en undersøgelse af PFAS i dansk regn.

 

Reagerede ikke på fund

For 15 år siden – tilbage i 2007 – var Miljøstyrelsen fagligt involveret i en rapport fra det daværende Danmarks Miljøundersøgelser (DMU). Rapporten omtaler en række regnprøver, der blev taget i oktober 2004 og efterfølgende undersøgt for de miljøfarlige PFAS-stoffer.

Resultaterne dengang var opsigtsvækkende.

Prøverne indeholdt en række PFAS-stoffer herunder PFOS og PFDA i koncentrationer op til henholdsvis 2,4 nanogram pr. liter og 23,2 nanogram pr. liter.

Men fundene fik ikke Miljøstyrelsen til at tage flere prøver eller undersøge regnen nærmere. Heller ikke selvom rapporten konkluderede, at regnen kunne »være kilde til PFAS i områder uden direkte kilder« – altså regnen kunne forurene områder med PFAS, der ellers ikke havde nogen forureningskilder.

 

Regnprøver fra 2004

Fund af PFAS i regnvandsprøver opsamlet i oktober 2004 og beskrevet i rapport fra Danmarks Miljøundersøgelser fra 2007.

PFOS:

Lindet (ved Løgumkloster): 2,4 ng/l.

Anholt: 1,6 ng/l.

PFDA:

Føllisbjerg: 23,2 ng/l.

Frederiksborg: 12,5 ng./l.

PFUnA:

Føllisbjerg: 15,1 ng/l.

Frederiksborg: 13,6 ng./l.

 

PFAS i regnen i 2022

TV 2 fandt følgende PFAS koncentrationer (for fire stoffer) i regnvand opsamlet fem forskellige steder i Danmark målt i nanogram pr. liter.

Valby: 0,56 ng/l.

Odense: 0,69 ng/l.

København: 0,95 ng/l.

Lyngby: 1,5 ng/l.

Grænseværdi for drikkevand: 2,0 ng/l.

 

Helbredseffekter af PFAS

PFAS-stoffer kan være sundhedsskadelige og medføre:

– Forøget risiko for nyrekræft og testikelkræft

– Nedsat vaccineeffekt hos børn

– Forhøjede kolesteroltal

– Forandringer i leverenzymer

– Mindre fald i fødselsvægt

– Øget risiko for højt blodtryk hos gravide

Professor Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet er en af de førende eksperter i PFAS – og han har længe prøvet at få myndighedernes opmærksom omkring de potentielt sundhedsskadelige stoffer.

– Det her er et langsigtet problem, og vi har virkelig store problemer, fordi vi har sløset med kontrollen af disse giftstoffer i så mange år, har professoren tidligere sagt.

 

Kan ikke tåle mere PFAS

I Korsør sidder en af de familier, der har haft PFAS-problematikken helt inde på kroppen.

Familien var i fem år medlemmer af Korsør Kogræsserforening, der havde køer gående på en mark nær den lokale brandskole. På brandskolen havde man anvendt PFAS-holdigt brandskum under øvelser og ledt vandet ned i en grøft, der grænsede op til marken.

Græsset på marken viste sig efterfølgende at være forurenet med PFAS-stoffet PFOS og det kød, familien havde spist, indeholdt høje koncentrationer af stoffet.

Det kvindelige familiemedlem har i dag 510 nanogram/ml PFOS i blodet. Hun blev bekymret, da hun hørte, at prøver havde påvist PFAS i regnen.

Eksperter har udtalt, at hun og de andre borgere fra Korsør, der er blevet udsat for PFAS gennem oksekødet fra kogræsserforeningen ikke bør udsættes for mere PFAS. For stofferne akkumuleres i kroppen, og de kan være svære at udskille.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Det er utroligt at hænderne kan man sidde på, men tungerne farer derud af. Det må være smørrebrød og levebrødspolitikker der henkaster de aktuelle farer. Jeg forstår ikke hvorfor danskerne stemmer på de folk på borgen. Miljøaktivisterne er sq ikke en pind bedre. Jeg troede faktisk at den sag var ovre 😡

  • Nu ved jeg naturligvis ikke hvor Borgen får sit smørrebrød fra, men jeg almindelig dansker har været udsat for plastic i pålæg og ja, jeg har sq bukser lavet af Coca cola flasker. Bukserne ryger ud i skrald. UNDSKYLD 🥺🤭

    Ude af øje ude af sind. Gad vide hvad deres foredrag ville være…..


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //