NATO’s historisk største fiasko

UDLAND: Afghanistans fremtid er usikker efter Talebans invasion af hovedstaden Kabul. Flere regeringschefer udtrykker deres bekymring over situationen i landet, men andre hilser det nye regime velkommen.

Armin Laschet. Foto: Olaf Kosinsky / Wikipedia (CC BY-SA 3.0 de).

Josep Borell, EU’s udenrigsminister, udtaler i en kommentar, at han er bekymret over de afghanske borgeres sikkerhed, nu hvor Taleban har overtaget, skriver nyhedsmediet Näringslivet.

Storbritanniens forsvarsminister Ben Wallace ser Afghanistan som et »uløst problem« og beskylder Vesten for politisk kortsynethed, hvor han mener, at opgaver ikke kan løses fra den ene dag til den anden, hvilket det internationale samfund burde vide.

Australiens premierminister Scott Morris og New Zealands premierminister Jacinda Arden er bekymrede over den højere risiko for lidelse og død samt undertrykkelse af kvinders og pigers rettigheder, når Taleban nu kommer til at styre. Den tidligere NATO -generalsekretær Anders Fogh Rasmussen synes også, at situationen for Vesten i Afghanistan ser dyster ud.

»Fremtiden for afghanerne, der ønsker frihed og demokrati, ser dyster ud«

skrev han i en erklæring til det danske nyhedsbureau Ritzau. Samtidig forsvarer Fogh Rasmussen – selvom Taleban nu er i kontrol igen – den tyveårige militære intervention i landet.

»Men vores tilstedeværelse betød, at en hel generation har oplevet et Afghanistan uden Taleban, hvor piger gik i skole og civilsamfundet blomstrede.«

 

»NATO’s største fiasko«

Det var efter tilbagetrækningen af ​​udenlandske styrker, at Taleban foretog et hurtigt angreb og overtog hovedstaden Kabul i Afghanistan. Den USA-ledede indsats, der startede i 2001 og varede indtil 2021 med deltagelse af allierede lande, er ifølge den tyske forbundskanslerkandidat for Kristendemokraterne, Armin Laschet, den værste fiasko, siden NATO blev grundlagt. Han mener, at det er indlysende, at det internationale samfund ikke har haft succes, men vil fokusere på evakueringer fra Afghanistan og derefter tage sig tid til selvransagelse og til at undersøge fejl begået i Tyskland af de allierede og af det internationale samfund.

Saudi-Arabiens udenrigsministerium siger, at det er op til det afghanske folk at vælge, og uden pres.

Den nyudnævnte præsident for Iran, Ebrahim Raisi, vil se varig fred i Afghanistan og se udviklingen efter USA’s nederlag og er klar til at have forhandlinger med alle grupper i Afghanistan.

Kilde:
Tidningen Näringslivet


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //