Netanyahu: «Kvinder er dyr – vi har medlidenhed med dyrene»

JØDISK KULTUR: Israels statsminister er havnet i modvind efter en udtalelse i Knesset forrige uge, hvor han slog fast, at «kvinder og børn er dyr, som dog ikke bør mishandles – eftersom vi har medlidenhed med dem».

«kvinder er dyr», mener Benjamin Netanyahu. Her er hans kone Sara Netanyahu, også hun udpeges som et dyr af ægtefællen.

Benjamin Netanyahu udsatte sig selv for en storm af vrede kommentarer, da han udtrykte sig «ærligt» eller «åbenhjertigt» – afhængigt af hvad man vælger af forskellige fortolkninger, der blev foretaget i sidste uge.

Debatten, som den israelske leder deltog i, blev afholdt i Knesset, det israelske parlament, i anledning af den internationale dag for afskaffelse af vold mod kvinder, men hans kommentarer er blevet fortolket som fjendtlige – snarere end velvillige – over for kvinder.

Almen oprørthed blev vækket, da Netanyahu forklarede, at «kvinder ikke er din ejendom, kvinder er ikke sådanne dyr, som du kan slå».

Muligvis af bekymring for, at hans erklæring kunne «mistolkes», tilføjede statsministeren:

Og i dag siger vi, at du heller ikke skal slå dyr.

 

«Dyr med rettigheder»

I stedet for at fortsætte med sin tale gik Natanyahu dybere ind i sit syn på dyr:

«I dag forstår vi, at dyr har forstand, og at der er intelligens og opfattelsesevne … og de har følelser. Vi har med rette medlidenhed med dyrene, dette påvirker os virkelig», sagde statsministeren og pegede på sin kone, rapporterer Times of Israel.

For at fjerne enhver tvivl om dette spørgsmål sagde Netanyahu derefter, at kvinder – ligesom børn – faktisk er dyr:

En kvinde er ikke et dyr, som du kan slå, og i dag siger vi: Slå ikke dyr! Vi har medlidenhed med dyr: kvinder er dyr, børn er dyr – med rettigheder.

The Jerusalem Post rapporterer, at statsministeren specifikt brugte det hebraiske udtryk for «dyr», da han beskrev kvinder, hvilket siges at have fået ordet til at trende på israelske sociale medier.

Dette ordvalg har skabt en stor opstandelse i de israelske mediers nyhedsrapportering og ikke mindst fordømmelse fra Netanyahus politiske modstandere.

 

«Vi er menneskelige væsner – ikke dyr» 

I en udtalelse mindede Knesset-repræsentant Aida Touma-Sliman, der er en del af den forenede liste – en koalition som består af politiske partier med arabiske majoritet – den israelske leder om:

Vi er borgere, vi er menneskelige væsner – ikke dyr.

Efter sin tale i Knesset udsendte statsministerens kontor en udtalelse, der forsikrede om, at Netanyahu «i dag talte dybt fra sit hjerte om kvinders rettigheder og derved modsatte sig alle former for krænkelser af disse».

I udtalelsen forklares det yderligere, at Netanyahus bemærkninger i visse medier er taget ud af sammenhængen, og at statsministeren «på ingen måde har haft til hensigt at sammenligne kvinder med dyr».

 

«Laverestående væsener» 

På sociale medier internationalt har debatører antydet, at Netanyahu, når han hævder, at kvinder er dyr, faktisk mener «shiksas», dvs. kvindelige «goyim» eller ikke-jødiske kvinder, der i jødisk tradition betragtes som laverestående væsener.

I denne sammenhæng kan man mindes det citatet, som Maimonides – en dybt respekteret rabbinsk autoritet inden for den jødiske tradition, giver i sin kommentar til Talmud:

Hvis en jøde har samleje med en ikke-jødisk kvinde, hvad enten hun er et treårigt barn eller en voksen, hvad enten hun er gift eller ugift, og selvom hun er mindreårig, kun ni år og en dag gammel – skal hun dræbes, som et dyr, eftersom han bevidst havde samleje med hende, og da det var gennem hende, at en jøde havnede i vanskeligheder…

Ifølge samme kilde skulle den jødiske udøver, der kan have forgrebet sig på en mindreårig ikke-jøde, derimod ikke dræbes, hvilket ville have været praksis, hvis kvinden derimod var en jødinde, men kun pryles.

Ifølge andre kommentarer er statsministerens tale om «medlidenhed med dyrene» dog sværere at forklare i lyset af den jødiske tradition, der påbyder kosher – som inkluderer slagtning af dyr under tortur.

Kilde:
Russia Today


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • De hæmmer jo ikke engang sig selv i deres udtalelser længere. Bare sig det ud i kor og befolkningen følger i fuld flor (åbenbart?).
    Men meget godt og passende billede til artiklen. Man tror faktisk at nogen har genopdaget et forhistorisk uhyre når man ser dens skikkelse. 1 billede siger mere end 1000 ord og det er vidst lidt flere ord i den sammenhæng her. Sjovt som jordens magthavere har mere magt, jo grimmere er deres ‘koner’. Eller er det bare mig?


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //