Nordiske atleter præsterede under OL i Tokyo
SPORT: Karl Folkesson opsummerer interessante begivenheder fra sommer-OL i Tokyo, og viser alle de nordiske landes medaljer.
De olympiske lege i Tokyo begynder at lakke mod enden, og Modstandsbevægelsens Karl Folkesson gør derfor et forsøg på at opsummere interessante begivenheder og liste alle de nordiske landes medaljer og atletiske præstationer.
De nordiske lande vandt i alt 30 medaljer, heraf 10 guld, 12 sølv og 8 bronze. Tillykke til alle nordiske atleter!
Nordiske OL-medaljer:
Triatlon, OL -guld, Kristian Blummenfelt, Norge
Atletik – diskoskast, OL -guld, Daniel Ståhl, Sverige
Atletik – hækkeløb 400 meter, OL -guld, Karsten Warholm, Norge
Banecykling, OL -guld, herrelandshold, Danmark
Sejlads – kapsejlads, OL -guld, Anne -Marie Rindom, Danmark
Atletik – stangspring, OL -guld, Armand Duplantis, Sverige
Atletik – 1500 meter, OL -guld, Jakob Ingebrigtsen, Norge
Badminton, OL -guld, Viktor Axelsen, Danmark
Sandvolleyball, OL -guld, Anders Mol og Christian Sørum, Norge
Springridning, OL -guld, landshold, SverigeAtletik – diskoskast, olympisk sølv, Simon Pettersson, Sverige
Atletik – hammerkast, olympisk sølv, Eivind Henriksen, Norge
Svømning – 50 meter fri, olympisk sølv, Sarah Sjöström, Sverige
Springridning – individuel, olympisk sølv, Peder Fredricson, Sverige
Fodbold, OL-sølv, kvindelandshold, Sverige
Håndbold, OL-sølv, herrelandshold, Danmark
Skeetskydning, OL-sølv, Jesper Hansen, Danmark
Sejlads – 470, olympisk sølv, Anton Dahlberg og Fredrik Bergström, Sverige
Roning, olympisk sølv, Kjetil Borch, Norge
Sejlads – laser radial, olympisk sølv, Josefin Olsson, Sverige
Banecykling – 4000 meter holdcykling, olympisk sølv herrelandshold, Danmark
Banecykling, OL -sølv, Amalie Didriksen og Julie Leth, DanmarkSvømning – 200 meter bryst, Olympisk bronze, Matti Mattsson, Finland
Roning, olympisk bronze, Frederic Vystavel og Joachim Sutton, Danmark
Sejlads – laser radial, olympisk bronze, Hermann Tomasgaard, Norge
Håndbold, olympisk bronze, kvindelandshold, Norge
Svømning – 50 meter fri, olympisk bronze, Pernille Blume, Danmark
Boksning, olympisk bronze, Mira Potkonen, Finland
Kajak – 200 meter OL -bronze, Emma Aastrand Jørgensen, Danmark
Kajak – 500 meter OL -bronze, Emma Aastrand Jørgensen, Danmark
Her er nogle af højdepunkterne:
Nordens første medalje
Nordens første medalje ved årets OL blev vundet af nordmanden Kristian Blummenfelt i triatlon.
Konkurrencen startede lidt mærkeligt, da en japansk officiel båd stod i vejen, da triatleterne skulle dykke ned i vandet. Starten skulle derfor gøres om, og Blummenfelt kom hurtigt i gang. Efter næsten to timers svømning, cykling og løb, krydsede den overlykkelige nordmand målstregen.
Kristian Blummenfelt of Norway celebrates victory in the men’s triathlon. More photos from Monday’s events at #Tokyo2020: https://t.co/2OM3kcliWz 📷 @hannahmckay88 pic.twitter.com/WXiYwH2ZYV
— Reuters Pictures (@reuterspictures) July 26, 2021
En svensk viking
Guldmedaljevinderen i diskoskast, Daniel Ståhl, skabte kontrovers hjemme i Sverige, da han brølede »Jeg er en svensk viking!« efter sejren. Sejrsbrølet blev i de jødiske medier beskyldt for at være racistisk.
Under alle omstændigheder tog Ståhl guldet hjem med et kast på fantastiske 68,90 meter i anden halvleg. Lige bag var den svenske sølvmedaljevinder, Simon Pettersson, med et kast på 67,39 meter. Svenskerne træner sammen i Växjö med den islandske træner Vésteinn Hafsteinsson.
OL-guld, verdensrekord og glædestårer
Den norske hækkeløber Karsten Warholm viste verden, at selv nordboere kan være hurtige løbere – ja, han blev endda verdens hurtigste.
Nordmanden var storfavorit inden finalen i 400 meter hæk. Han fik en flyvende start på bane nummer seks, og så bare ud til at accelerere hele vejen. Den sorte amerikaner Rai Benjamin gjorde sit bedste for at følge med Warholm, men blev slået af nordmanden.
Warholm tog ikke kun guldet, han brød sin egen verdensrekord med næsten et sekund, da han blev den første mand i verden, der løb distancen på mindre end 46 sekunder. Tiden, mere præcist, var 45,94.
Verdensrekorden i 400 meter uden forhindring ligger i øvrigt på 43,03 sekunder, så det er ikke langt fra, at Warholm også kan slå den rekord.
– Med den rigtige indstilling kan man nå langt. Jeg havde EM-guld, VM-guld og verdensrekorder. Jeg manglede bare det OL-guldet, og i dag fik jeg det. Det er virkelig stort at kunne levere sådan her. I dag havde jeg et perfekt løb. Timingen kunne ikke have været bedre, siger Warholm til Discovery.
Nordisk dominans inden for kapsejlads
Nordiske atleter dominerede også kapsejlads, hvor konkurrenter sejler i en slags enmandsjolle. Sejlkonkurrencen fandt sted i elleve etaper, hvor de skulle forsøge at få så få point som muligt.
Det er en glad dansker, der holder guldmedaljen i hånden, Anne-Marie Rindom.
– Jamen altså for helvede, det har jeg drømt om, lige siden jeg blev født! Ej, fuck det er så fedt. Undskyld jeg bander, lød det fra Rindom til DR efter at have vundet Danmarks fjerde medalje.
Rindom blev mødt med tekniske fejl og ugunstigt vejr, men det lykkedes alligevel at indtage førstepladsen.
På andenpladsen kom svenskeren Josefin Olsson efter en dårlig start. Hun startede første etape på 34. pladsen, men formåede at klatre længere op på ranglisten.
På femtepladsen kom finske Tuula Tenkanen, og på syvendepladsen kom norske Line Flem Høst.
Sisu i bokseringen
Den 40-årige finske Mira Potkonen sluttede sin boksekarriere med en bronzemedalje. Hun havde dog håbet på at slutte med guld, og det var en følelsesladet Potkonen, der forlod ringen.
– Det eneste, jeg ved om fremtiden, er, at min mand og mine børn venter derhjemme, sagde hun, da tårerne løb ned ad kinderne.
– Det ville have været så skønt at fortsætte mit nye liv som vinder. Nu græder jeg og er ked af det, siger hun til finske medier. Potkonen kan dog være stolt. Hun efterlader en vellykket boksekarriere, hvor hun har vundet to VM-bronzemedaljer, to EM-guldmedaljer og to OL-bronzemedaljer.
Nu vender hun hjem som Finlands ældste boksemedaljevinder i OL nogensinde, og som den første finne, der har vundet medaljer i to sommer-OL i træk.
– Senere vil det nok føles godt, at jeg har gjort noget historisk, siger hun til Yle.
– Jeg er stadig en ret god bokser, fortsætter bronzemedaljevinderen.
Mira Potkonen taipui brasiliaisnyrkkeilijälle ja jäi olympiapronssille – Finaaliunelman kariutuminen musersi kokeneen suomalaiseurheilijan https://t.co/L3uGemmPOj pic.twitter.com/6SIhgEj62W
— Etelä-Saimaa (@ESaimaa) August 5, 2021
Som fisk i vandet
Nordiske atleter tog flere medaljer i svømning hjem. Det var dobbelt nordisk på podiet i 50 meter fri for damer.
Den svenske stjerne Sarah Sjöström vandt en sølvmedalje, på trods af at hun for nylig skadede albuen. Sjöström svømmede distancen på 24,07 sekunder.
– Det er helt utroligt. Jeg kan næsten ikke finde ord. Jeg har ikke haft tid til at fordøje det endnu. Det var en hård forberedelse for mig, både med pandemien og pausen i februar. Jeg havde aldrig troet, at jeg ville komme tilbage til dette niveau så hurtigt, siger Sjöström til Discovery.
Kun 14 hundrededele af et sekund senere kom den danske stjerne Pernille Blume, der modtog bronze. Under sommer-OL i Rio, i 2016, tog danskeren guldet, og nu fik hun lov til at stå på podiet igen.
Efter løbet kan du se, hvordan Sjöström og Blume krammer hinanden, to nordiske stjernesvømmere.
Danish swimmer Pernille Blume pic.twitter.com/2bWxYTmY3F
— Flightschool4commies, Anglo-Saxon (@Flightschool4c1) August 3, 2021
Finlands Matti Mattsson fik lov til at repræsentere Norden på herresiden.
I 200 meter bryst for mænd vandt Mattsson en bronzemedalje, som også blev Finlands første medalje i mesterskabet.
– Jeg gav nok alt, hvad jeg havde, der var absolut intet tilbage i mig. Til sidst følte jeg mig allerede træt, men det lykkedes mig at holde ud, siger bronzehelten til Yle.
Mattson svømmede distancen på 2.07.13, og forbedrede rekorden fra semifinalen med et sekund. Han havde kun 12 hundrededele af et sekund op til sølvmedaljen.
”Huomenna isä tulee kotiin!” Kotijoukkojen merkitys on tärkeää kaikessa tekemisessä. Yhdessä voi onnistua. Vaikeudet voi voittaa. Lapset luottavat.Oikein paljon onnea Matti Mattsson! Olympiapronssi jalosta rintauinnista yli sadan vuoden tauon jälkeen. #olympiakisat #MattiMattsson pic.twitter.com/UrZHJrh7Na
— Mikko Kinnunen (@MikkoPJKinnunen) July 29, 2021
Badminton – et samtaleemne i Danmark
Danmarks Viktor Axelsen slog kineseren Chen Long og blev O -mester i badminton, og hans reaktion på dette er blevet et samtaleemne i Danmark.
Han så glad ud, senere så han fortvivlet ud. Han græd og græd, men det var glædestårer vi så.
– Jeg kan bare ikke tro det, jeg kan bare ikke tro det, råbte Axelsen foran DR’s reporter.
– Jeg husker i OBK (Odense Badmintonklub, red. Anm.), da jeg kastede bolden til mig selv og sagde, at det var OL-finalen, og nu gjorde jeg det for helvede, siger den stolte Axelsen.
@ViktorAxelsen showed all emotions in a single day. And it was really endearing and emotional to look at .
Congrats ,boy! pic.twitter.com/mBpeBVAUSe— Photographer😆 (@BINA56786868) August 4, 2021
BLM-brudenes nederlag
Det svenske kvindelandshold i fodbold har tiltrukket sig international opmærksomhed, dels fordi det næsten udelukkende bestod af hvide nordiske kvinder, og dels fordi de valgte at politisk hylde BLM-bevægelsen. Under alle omstændigheder lykkedes det at tage en sølvmedalje.
Jeg håber oprigtigt, at BLM-brudene har været med til deres sidste OL, og at et mere sympatisk hold kan repræsentere Sverige næste gang.
Den mindste olympiske trup
Det islandske olympiske hold var det mindste hold i Tokyo, med kun fire atleter. Desværre fik de ikke nogen medaljer med hjem, men de kæmpede bravt. Det er værd at nævne, at den islandske svømmer Snæfríður Sól Jórunnardóttir slog sin egen islandske rekord i 200 meter frisvømning på 2:00.20.
White Boy Summer
Sommer-OL i Tokyo var en rigtig »White Boy Summer«, ligesom internet memes havde forudsagt.
Hvide atleter formåede gentagne gange at vinde guld i det, der ellers almindeligvis kaldes »sorte sportsgrene«, som forskellige former for løb.
Udover Warholms sejr i forhindringer skal vi også nævne 100 meter sprint, hvor australieren Rohan Browning løb sammen med den sorte storfavorit Yohan Blake. Browning var først i mål på 10,01 sekunder.
Jamaicanske Blake så helt chokeret ud, trak på skuldrene og skar ansigt.
– Yohan Blake ser sig omkring, og nu ved vi hvad han tænker: »Hvem er ham på spor 1? Jeg er blevet slået af en australier!«, Ja det er du, kommenterer Tamsyn Manou på australske Channel 7.
Rohan Browning has just won his Olympic 100m heat in 10.01 seconds. We are lost for words. #TokyoTogether #TokyoOlympics #ThisIsAthletics pic.twitter.com/qBDxuSqg0p
— Athletics Australia (@AthsAust) July 31, 2021
powerful WBS energy from Rohan Browning aussie olympic sprinter pic.twitter.com/84B5CmAHas
— 🌞 Sol Ω Brah 🌞 (@SolBrah) August 2, 2021
En anden ting at bemærke er, at den newzealandske transvestit og vægtløfter »Laurel Hubbard«, totalt mislykkedes med sine tre løft og forlod konkurrencen med det samme. Dette på trods af at Hubbard blev født som en mand og konkurrerer mod kvinder.
Hubbards deltagelse er blevet kritiseret meget rundt om i verden, hovedsageligt fordi det er uretfærdigt at lade en mand konkurrere mod kvinder.
Da guldmedaljevinder Li Wenwen (Kina), sølvmedaljevinder Emily Cambell (Storbritannien) og bronzemedaljevinder Sarah Robles (USA) blev spurgt om Hubbard under et pressemøde, fulgte en pinlig stilhed.
– Det var en historisk nat her, da Laruel Hubbard konkurrerede som den første åbne transperson i en individuel sportsgren, begyndte reporteren.
– Jeg spekulerer på, hvad i synes om det, og hvad i synes om, hvordan jeres sportsgren nu udvikler sig?
Ingen svarer. De kvindelige udøvere tænker sig om et stykke tid. Otte sekunder efter at spørgsmålet er stillet, svarer Robles endelig »Nej, tak«.
/Karl Folkesson
Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.
https://www.youtube.com/watch?v=r1A__yrdcjA&t=36s😂🤣