Norge nu største leverandør af gas til Europa

NORDEN: Efter sabotagen mod Nord Stream og åbningen af ​​Baltic Pipe er Norge blevet Europas største leverandør af naturgas. Norge øger nu sikkerheden omkring sine olie- og gasplatforme.

Den norske gasplatform »Troll A« udvinder gas ved Nordsøens største gasfund. Foto: Øyvind Knoph Askeland, Norsk olie og gas (CC BY-SA 2.0).

I forbindelse med sabotagen af ​​Nord Stream 1- og Nord Stream 2-rørledningerne åbnede Baltic Pipe-rørledningen, som kan forsyne Europa med norsk gas via Polen. Det betyder, at Norge nu har overhalet Rusland som Europas vigtigste gasleverandør.

Norge står nu for en fjerdedel af al gas, der forbruges i Europa, skriver Dagens Nyheter. Samtidig er gaspriserne steget efter alle problemerne omkring sanktionerne mod Rusland.

— Der er ingen tvivl om, at de norske gasindtægter er mangedoblet de seneste år på grund af den voldsomme stigning i gaspriserne. Oliepriserne er også steget, men ikke så meget, siger Thina Saltvedt, energianalytiker hos Nordea i Norge, til DN.

Samtidig øger Norge sit beredskab omkring landets mange olie- og gasplatforme.

— Hvis den skulle blive slået ud, ville det blive utroligt svært. Mellemøsten og USA kunne levere flydende naturgas (LNG), men for det første er det meget dyrt, og meget af den gas, der sendes til søs, er allerede bundet op på lange kontrakter. For at kunne importere mere LNG kræves også importterminaler, hvilket vi ikke har i dag. Der findes ikke noget »quick fix«, siger Thina Saltvedt.

Men ifølge Norges statsminister Jonas Gahr Støre er der ingen direkte trusler mod den norske energiinfrastruktur, som også er meget svær at overvåge. Men det norske forsvar vil øge deres patruljering omkring landets olie- og gasplatforme.

— Det er et kæmpe netværk af ledninger i Nordsøen, der strækker sig helt op til Nordnorge og ned til Storbritannien, og videre til Tyskland. Det er ikke muligt at overvåge alt på samme tid, siger Thina Saltved.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //