Novo Nordisk benytter truet art til dyreforsøg

NATUR: Den danske medicinalvirksomhed, Novo Nordisk, har firdoblet sit forbrug af den truet Makak-abe i deres dyreforsøg siden 2019.

Makak-aben. Foto: Timothy Gonsalves, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

Novo Nordisk skriver selv på deres hjemmeside, at deres erklæret mål er at indstille brugen af aber som forsøgsdyr. På trods af dette »erklæret mål,« så har medicinalvirksomheden de seneste år brugt flere og flere aber som forsøgsdyr, når de har skullet udvikle ny medicin.

Antallet af forsøgsaber er firdoblet siden 2019 ifølge Novo Nordisks egne tal.

Makak-aben der oftest benyttes til disse forsøg, blev sidste år sat på IUCN’s liste over truede dyrearter, fordi der er så få af dem.

– Det er et faktum, at når man er et forsøgsdyr, så vil der være nogle af dem, der bliver udsat for noget, som ikke er så rart. Det ligger i sagens natur, siger Jan Lund Ottesen, vicepræsident i Novo Nordisk og ansvarlig for dyreforsøgene, til DR.

Makak-aberne sælges for op mod 200.000 kroner stykket, hvilket resulterer i, at de ofte handles af kriminelle der bortfører dem fra naturen.

I 2021 købte Novo Nordisk det amerikanske medicinalfirma Dicerna, der også bruger makak-aber i deres dyreforsøg, og Novo Nordisk har endnu ikke det fulde overblik over, hvor aberne kommer fra.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //