Ny forskning: Glasvinduer i vikingehuse allerede i 800-tallet

NORDISK HISTORIE: En ny undersøgelse har vist, at fundne glasstykker var forkert daterede baseret på forskeres forudfattede forestillinger om, hvornår glas begyndte at blive brugt til vinduer i Skandinavien

Forestillingen om vikingernes mørke hytter som boliger udfordres af ny dansk forskning. En undersøgelse, ledet af Danmarks Nationalmuseum, viser nemlig, at glasvinduer var almindeligt udbredt i Danmark flere århundreder før opførelsen af middelalderens slotte og kirker – så tidligt som i det 9. århundrede.

— Det Hollywoodbillede, vi har af vikingerne, hvor de sidder i deres mørke sale omkring ilden og drikker mjød, er måske lidt mere sofistikeret i virkeligheden, siger Mads Dengsø Jessen, forsker ved Danmarks Nationalmuseum.

— Dette er mennesker, der er blevet inspireret af kontinentet og har de samme ønsker for deres hjem. Det skal have godt lys og ikke være mørkt og dystert, som det nogle gange portrætteres i populærkulturen, fortsætter han.

Undersøgelsens konklusioner bygger på en omhyggelig analyse af ikke mindre end 61 fragmenter/skår fra glasruder, der blev fundet i løbet af en 25-års periode, hvor der blev udført seks separate udgravninger af stormandsgårde, førkristne templer og byområder.

Årsagen til, at de fundne glasstykker først undersøges nu er, at man tidligere havde den forudfattede mening, at de umuligt kunne være ældre end middelalderen. Hvad angår typen af glas, kan det konstateres, at det drejer sig om en form for frosted glas snarere end det klare glas, der er mest almindeligt i nutidens vinduer. Formålet med vinduesglasset var ikke så meget at muliggøre visuel identifikation af verden udenfor som at lade lys af en bestemt kvalitet komme ind i boligen.

Det videnskabelige tidsskrift Danish Journal of Archaeology har offentliggjort forskningsrapporten.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //