Ny propagandarapport tager pulsen på ​​«højreorienteret ekstremisme» i Europa

«HØJREEKSTREMISME»: I en rapport skrevet af tre propagandaorganisationer i tre lande analyseres udviklingen af ​​«højreorienteret ekstremisme» og «had» i Europa under coronapandemien.

Rapporten «State of hate: Far-right extremism in Europe 2021» er udarbejdet af propagandaorganisationer i tre lande: britiske Hope not Hate, tyske Amadeu Antonio Stiftung og svenske Expo. Den siges at være baseret på en europæisk undersøgelse med 12.000 respondenter i otte europæiske lande.

Blandt andet besvarede 12.000 mennesker i otte lande (Sverige, Storbritannien, Holland, Tyskland, Frankrig, Italien, Polen og Ungarn) spørgsmål, hvoraf 1.010 blev besvaret af svenskere. Undersøgelsen påtager sig opgaven med at undersøge «højreorienteret ekstremisme» i Europa under coronapandemien.

Det hævdes oprindeligt, at «højreorienteret ekstremisme i Europa bliver mere og mere transnational», og at det udgør en «post-organisatorisk trussel». Den «yderste højrefløj» forklares primært som «et netværk af løst organiserede grupper». Hovedformålet med disse grupper skal være «at tilskynde enkeltpersoner til at begå voldshandlinger, opbygge et netværk og dele viden snarere end formelt at planlægge angreb».

 

Højreekstremismens organisering

Eksempler på organisationer i Europa, der i dag tilhører den højreorienterede ekstremisme, bekendtgøres indledningsvis for at være Sverigedemokraterne, Vox i Spanien, Lega i Italien og AFD i Tyskland.

En nærmere gennemgang af organisationer i Sverige senere i rapporten siger, at blandt de «højreorienterede ekstremister» ud over «Sverigedemokraterne – radikale højre» skal man også tælle «Den nordiske modstandsbevægelse – nynazisme», «Det frie Sverige» – hvidt overherredømme «og» Alternativ for Sverige – etnonationalisme yderst til højre» med.

De fem mest indflydelsesrige «højreorienterede» individer på sociale medier i Sverige erklæres som: 1) Arga Blatten (Vedad Odebasic); 2) Jimmy Åkesson; 3) The Golden One (Marcus Follin); 4) Katarina Janouch; 5) Henrik Palmgren.

Ifølge rapporten er Henrik Palmgren fra Red Ice Radio placeret på en femteplads blandt de «mest højreorienterede ekstremister» på sociale medier i Sverige.

Men der er, siges det, også en række unavngivne løsere transnationale bevægelser, der ikke har noget formelt samarbejde. Forfatterne er rystede over, at udtryk for «europæisk ekstremisme» i form af «konspirationsteorier, fremmedhad og anti-etablissementsbevægelser er vokset under coronapandemien».

Men udviklingen er gået i forskellige retninger i forskellige lande, konstaterer man. «Da coronapandemien fejede hen over hele Europa, trivedes visse radikale højreorienterede grupper, mens andre oplevede stilstand,» kommenterede Nick Lowles, administrerende direktør for Hope Not Hate, i en pressemeddelelse.

Rapporten hævder, at «miljøer med højreekstremisme – som resten af ​​samfundet – i Sverige er skrumpet i takt med udbredelsen af ​​coronavirus». Begivenheder aflyses, udsættes, gennemføres på en anden måde eller i reduceret format. Desuden siges det, at Covid-19 i Sverige har forårsaget splid i den «højreekstreme lejr» mellem dem, der kritiserer myndighederne for at indføre for slappe foranstaltninger og dem, der hævder det modsatte.

 

Hadets internationalisering og syndebukke

En generel udvikling, som forfatterne af undersøgelsen ser som meget foruroligende, er at højreekstremister i dag i højere grad end før, samarbejder på tværs af nationale grænser. «Hadideologier internationaliseres som aldrig før,» sagde Lowles i en pressemeddelelse.

Forfatterne udsender en advarsel: For at «forstå faren ved had og ødelæggelsespolitik» skal vi «tænke ud over politiske partier, formelle organisationer og nationale grænser.» Ifølge undersøgelsen har manglen på et «samlet svar» på Covid-19, blandt højreorienterede ekstremister, ført til et behov for at skabe «fælles syndebukke».

Alle «hånlige og racistiske kommentarer i højreorienterede fora» fremhæves her i marts 2020, da officielle statistikker viste, at dødeligheden fra Covid-19 i Sverige var særlig høj blandt «svenske somaliere». Da «højreorienterede» holdninger har vundet plads i Europa under pandemien, er grupper med andelen af ​​individer

  • der har negative følelser over for muslimer
  • er generelt «fremmedhadende»
  • har en negativ opfattelse af romaer

steget drastisk. «Den voksende racenationalisme følger den stadigt stigende ekstreme højreterrorisme,» sagde Lowles i pressemeddelelsen.

I rapporten angives det, at konspirationsteorier er blomstret op blandt «højreorienterede ekstremister» under pandemien. Den teori man har set oftest er af typen «pandemien er bluff». Lowles hævder, at antisemitisme trives i mange af disse sammensværgelsesteorier: «På europæisk plan er det tydeligt, at konspirationsteorier, flere med antisemitiske rødder, er steget i popularitet.»

Kilde:
Expo


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Ja de fortæller selv årsagen til deres hastelovgivning.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //