Nyt økonomisk samarbejde mellem Rusland og Indien

ØSTEN: For at omgå SWIFT-sanktionerne mod Rusland er landet i færd med at opsætte et nyt betalingssystem med Indien, som er verdens sjette største økonomi.

Temabillede: Indiens statsminister Narendra Modi og Russlands præsident Vladimir Putin ved et tidligere møde. Foto: kremlin.ru, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons.

Som led i Vestens sanktioner mod Rusland blev syv russiske banker udelukket fra det såkaldte SWIFT-system – et internationalt betalingssystem, der muliggør sikre og hurtige transaktioner.

Målet var at gøre det sværere for Rusland at handle med omverdenen, da SWIFT er blevet en standard for, hvordan penge overføres fra land til land.

Men nu forhandler Rusland om et alternativt system med Indien, som er verdens sjettestørste økonomi, rapporterer RT.

Torsdag besøgte den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov Indien for at forhandle detaljerne, hvilket betyder, at den russiske valuta, rubelen, kan overføres til en indisk bank, som så veksler pengene til indiske rupees og omvendt.

På denne måde kan Indien fortsætte med at handle olie, våben og andre produkter fra Rusland på en smidig måde på trods af, at landet stort set er udelukket fra SWIFT.

Rusland foreslår desuden, at Indien implementerer sit eget betalingskortsystem med Rusland, så landenes respektive betalingskort kan bruges uhindret med hinanden. Dette er for at omgå VISA og Mastercards sanktioner mod Rusland.

Ifølge RT eksporterede Indien sidste år varer for 3,3 milliarder dollars til Rusland, primært lægemidler, te og kaffe. Samtidig siges Rusland at have eksporteret våben og forsvarsmaterialer, mineraler, kunstgødning, metaller og ædelstene til Indien til en værdi af 6,9 milliarder dollars.

Indien er blevet presset hårdt af Vesten for at tilslutte sig de omfattende sanktioner mod Rusland efter landets invasion af Ukraine. Men indtil videre har Indien ikke vist nogen interesse for at deltage.

Samtidig er der signaler fra Rusland om, at man planlægger at indføre et system, hvor al handel med landet vil foregå i rubler. For nylig meddelte Vladimir Putin, at »mindre almindelige lande« skal betale for russisk gas i rubler fra i morgen, hvilket inkluderer Tyskland, som er særligt afhængig af russisk gas.

Dette skulle styrke den russiske valuta og gøre vestlige sanktioner mod landet væsentligt mere ineffektive.

I et indlæg på Telegram for nylig skrev talsmand for det russiske parlament, Vyacheslav Volodin:

Hvis du vil have gas, skal du hoste op med rublerne. Desuden bør det være ret og rigtigt, hvor det er til vort lands store fortjeneste, at udvide listen over eksportprodukter prissat i rubler til at omfatte: gødning, korn, fødevarer, olie, kål, råolie, metaller, tømmer og mere.

Kilder:
RT
Nordfront


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //