Øgede spændinger mellem Grækenland og Tyrkiet – frygt for krig i fuld skala

EUROPA: Frygten vokser for, at krig kan bryde ud mellem to NATO-lande, efterhånden som spændingerne stiger mellem Grækenland og Tyrkiet.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan. Foto: Nato/flickr (CC BY-NC-ND 2.0).

Spændingerne mellem Grækenland og Tyrkiet er eskaleret voldsomt på det seneste, og frygten vokser for, at en militær hændelse kan udløse en fuldskala-krig mellem de to NATO-lande.

Tyrkiets retorik over for Grækenland er blevet mere og mere truende på det seneste, muligvis motiveret af det kommende valg i Tyrkiet i 2023. Præsident Erdoğan er blevet kritiseret af oppositionspartier for svaghed over for Grækenland. Kemal Kılıçdaroğlu, partileder for Det Republikanske Folkeparti (stiftet af Mustafa Kemal Atatürk) er gået så langt som at erklære flere græske øer i Det Ægæiske Hav for »besat«. En anden partileder, Meral Akşener, har bedt Erdogan om at udvise handlekraft mod Grækenland.

Spændingerne forværredes yderligere i weekenden, da den græske kystvagt affyrede advarselsskud mod et tyrkisk fragtskib i græsk farvand nær øen Lésvos. Årsagen var ifølge den græske kystvagt, at fartøjet nægtede at lade sig inspicere. Ingen kom til skade under hændelsen, og fragtskibet siges at være blevet eskorteret tilbage til tyrkisk farvand.

Tyrkiets trusler mod Grækenland blev mandag fordømt af den franske præsident Emmanuel Macron på en pressekonference, der blev holdt sammen med den græske premierminister Kyriakos Mitsotakis i Elysée-paladset i Frankrig, hvor han kaldte truslerne mod Grækenlands territoriale integritet »uacceptable«.

Ydermere har det græske nyhedsbureau Protothema publiceret en video, som det hævder viser tyrkisk gendarmeri, der kører migranter til den græske grænse og instruerer dem i at krydse ind på græsk territorium.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //