Oplysninger: Billede af et »russisk krematorium« taget fra en 8 år gammel video

INFORMATIONSKRIG: Et viralt indlæg på Twitter hævder at præsentere »et russisk mobilt krematorium« i Mariupol – men et andet indlæg på samme forum ser ud til at bevise, at billedet, der blev anført som bevis, er taget fra en 8-årig YouTube video.

Køretøj, angivet at være et russisk mobilt krematorium, brugt i Mariupol. Foto: Twitter.

Et opslag på Twitter, som nyhedsbureauet NEXTA har lagt ud, har fået næsten en million følgere – samt over 7.000 retweets og næsten 11.000 likes.

»Mobile krematorier i #Mariupol«, begynder indlægget, som fortsætter:

»Mariupols borgmester Vadim Boychenko sagde i dag, at #russiske mobile krematorier er taget i brug i byen«.”

Ifølge opslaget kan titusindvis af mennesker være døde i Mariupol, og ligbrændingsaktivitetens formål er, resonerer man – og med henvisning til borgmesteren, derfor formentlig at skjule sporene efter kriminelle handlinger.

 Et andet opslag på Twitter viser, hvordan en simpel omvendt billedsøgning kan afsløre, at billedet af det, der påstås at være et mobilt krematorium, der nu bruges i Mariupol, i virkeligheden er et skærmbillede fra en 8 år gammel YouTube-video.

Ingen anerkendte »faktatjekkere« har endnu kommenteret spørgsmålet, og Twitter har ikke forsynet opslaget med et »advarselsmærkat«, der informerer brugerne om, at dette er »falske nyheder«.

 

»Genbrugspropaganda«

En række Twitter-brugere har kommenteret på temaet, at der er tale om »genbrugspropaganda« med argumentet om, at den samme ubekræftede påstand om »mobilkrematorier« blev fremsat allerede i begyndelsen af ​​krigen.

Nextas indlæg om mobile krematorier blev postet samtidig med, at de ukrainske myndigheder i Mariupol begyndte at hævde, at russiske tropper »brænder ligene af titusindvis af civile« i, hvad der ligner »et nyt Auschwitz«.

Mariupols byråd har efterfølgende fremlagt som fakta, at »russiske krematorier er lanceret [i byen]«.

Netmagasinet Sumit News mener, at man har ladet sig påvirke af »den forargelse, som påståede krigsforbrydelser i Butja forårsagede«.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //