Organiseret modstand mod kontantløshed vokser

BANKVÆLDET: På fire måneder har facebook-gruppen «Boikott kontantfrie butikker og restauranter» samlet 115.000 medlemmer. Gruppen konfronterer kontantløse butikker og informerer ramte kunder.

Norden bliver stadig mere kontantløs. Foto: Pixabay.

Da flere og flere butikker i Sverige nægter kunder ret til at betale kontant, vokser den organiserede modstand mod denne udvikling.

Marchen mod det kontantløse samfund er ikke helt smertefri. For eksempel har netværket Kontantopprøret siden 2012 arbejdet imod det.

For fire måneder siden grundlagde Anders Sydborg Facebook-gruppen  Facebook-gruppen «Boikott kontantfrie butikker og restauranter».

I dag har gruppen 115.000 medlemmer fra hele Sverige og viser alle tegn på fortsat vækst.

De aktioner, der drives fra gruppen, kan opdeles i to hovedtyper:

  • Dem rettet mod kontantløse butikker og restauranter.
  • Dem rettet mod kunder, der er ramt af kontantløse butikker og restauranter.

F.eks. kontaktes butikker og restauranter og opfordres til at genindføre muligheden for at betale kontant.

Man henviser herved ofte til den risiko, virksomheden løber fra at blive udsat for en boykot.

I Facebook-grupper tipper medlemmer for eksempel om virksomheder, der ikke accepterer kontanter, samt om forestående aktioner mod kontantløse virksomheder.

 

«Kontantløshed fører til diktatur»

I et interview for svensk radio taler Sydborg om gruppens aktioner mod virksomheder, der nægter kunder ret til at betale kontant:

– Vi har fået godt hundrede virksomheder til at tage kontanterne tilbage. Vi boykotter dem [de kontantløse virksomheder], vi skriver breve til dem, vi sender dem en e-mail og fortæller dem, at dette ikke er OK. Folk skal være i stand til at tage ansvar for deres egne penge. Ellers bliver vi fuldstændig et diktatur. Hvis man ser på de svenske banker, vi har, fjerner de kontanterne fra folket, derefter hvidvasker de selv milliarder. Det er ikke OK.

Sydborg placerer også udviklingen mod kontantløshed i en større sammenhæng og henviser til både fortiden og en tænkelig fremtid:

– Kontanter har været et gyldigt betalingsmiddel i over tusind år og udstedes af Sveriges Riksbank. Og så mener vi ikke, at man skal være i stand til at nægte nogen ret til at betale med dem. Hvad sker der, hvis der er strømafbrydelse? Hvad sker der, hvis der er krig? Hvad sker der, hvis krisen kommer? Vi har ti procent af Sveriges befolkning, der for eksempel ikke har mulighed for at have en konto i en bank, der ikke har mulighed for at have Swish. Dette er en trussel mod disse mennesker.

 

Skattestyrelsen straffer virksomheder som tager imod kontanter

Gruppen «Boikott kontantfrie butikker og restauranter» har også behandlet kontantløsheden fra den erhvervsdrivendes perspektiv. I et filmklip på Youtube fortæller Sydborg om, hvordan Skattestyrelsen straffer virksomheder, der accepterer kontanter:

– Så fortæller han mig, at Skattestyrelsen har været der og foretaget seks revisioner over 6-8 måneder og sagt, at de vil fortsætte med dette, så længe man tager kontanter. Med andre ord er de virksomheder, der kæmper døgnet rundt for at betale sociale afgifter og skat, truet med, at hvis de ikke fjerner kontanterne, vil de fortsætte med at terrorisere dig.

 

Også i Danmark vokser modstanden mod kontantløsheden

I Danmark kan modstandere af det kontantløse samfund finde ligesindede på Facebook-gruppen «Kontant Betaling». I gruppen, som 19. januar rundede 4000 medlemmer, bliver der debatteret om kontanter vs. kort, delt klagemuligheder og informeret om den voksende afvikling af kontanter i det danske samfund.

 

Kilder:
Sveriges Radio


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //