Pär Öberg vidnede i Breivik-retsagen

MODSTANDSBEVÆGELSEN: Onsdag blev Pär Öberg afhørt som vidne i den igangværende retssag om Anders Breiviks ansøgning om løsladelse.

Pär Öberg. Foto: Nordfront.


                                                                               Lydoptagelse af Pär Öberg fra retsmødet.

Tirsdag blev retssagen mod Anders Behring Breiviks ansøgning om løsladelse indledt.

I går vidnede Pär Öberg fra Den Nordiske Modstandsbevægelse under retssagen. Öberg var blevet indkaldt som vidne af Breiviks forsvarer.

Efter en række formelle spørgsmål begyndte afhøringen af ​​Öberg med, at han blev spurgt, om han kendte Breivik.

– Nej, slet ikke faktisk, svarede Öberg.

Under ed svarede Öberg derefter på spørgsmål fra forsvarer Øystein Storrvik, der blandt andet spekulerede på, om Öberg kunne overveje at tage kontakt til Breivik, hvis hans restriktioner blev lempet.

– Hvis jeg får chancen for at brevveksle med Breivik, ville jeg helt sikkert kunne gøre det, sagde Öberg.

Öberg understregede også i sin forklaring, at Modstandsbevægelsen ikke er for offensiv vold.

– Vi udøver ikke offensiv vold. De gange, der har været vold, har det været i selvforsvar, sagde Öberg angående Modstandsbevægelsens forhold til vold.

Ydermere konstaterede Öberg, at Breivik ikke var nationalsocialist, da han begik de lovovertrædelser, han er blevet dømt for.

– Jeg ved ikke, om Breivik er nationalsocialist nu, det ved jeg, at han ikke var det den 22. juli. Han var snarere Israel-venlig og frimurer, så det var ikke lige det, man beskriver som nationalsocialist. Jeg tror endda, han kritiserede nationalsocialismen som en hadideologi, sagde Öberg.

Afslutningsvis påpegede Öberg, at det netop er censur og politisk undertrykkelse, der ofte driver folk til at begå voldshandlinger, som Breivik udførte i 2011.

– Jeg mener, at hvis man lader politiske kræfter komme frem. Altså ligesom Den Nordiske Modstandsbevægelse for eksempel. At man kan få sin stemme hørt, man kan have et  partiprogram, man kan stille op til valg, man kan på forskellige måder demonstrere og deltage i debatten  – så er det godt. Alle burde have lov til at deltage i den politiske debat, sagde Öberg og fortsatte:

– Men når man begynder at censurere, ikke ville vise ting, skjule og tilbageholde information fra befolkningen, så koger det til dels over, og jeg tror det er det vi ser, når man ser sådan nogle mennesker som handler alene, så har det helt enkelt kogt over. Og dér skal systemet – altså regimet – tage sit ansvar. Det har en del ansvar for, at det bliver sådan gennem censur og tavshed. Jeg forsøgte for eksempel at følge med i, da Breivik skulle forklare sig på VG, og det var jo censureret, når Breivik talte der, siger Öberg.

Öbergs vidneudsagn blev også censureret af VG, som sender hele retssagen live.

For sit eget vedkommende har Breivik udover at have ansøgt om at blive løsladt indtil videre under retssagen sagt, at han ikke har tænkt sig at anvende mere politisk vold, hvis han bliver løsladt i samfundet. Breivik har også fremført et nyt og forvirret ræsonnement om, at det faktisk var Blood & Honor, der stod bag masseskyderiet på Utøya og bombningen af ​​regeringskvarteret, da Breivik skulle have handlet efter deres ordre. Breivik har tidligere hævdet at have samarbejdet med en paramilitær højreekstremistisk frimurerorden.

Kilder:
VG


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //