Parat til at smide Jellingstenen ud

ANTIHVID PROPAGANDA: Ved tre workshops med historielærere og studerende har en lektor helt konkret testet viljen til at skrotte symboler, der måske kan krænke nogle.

En gruppe historielærere samlet til en historiefaglig workshop i Jelling i efteråret 2021 fik som debatoplæg en model af Jellingstenene og Jellingbægeret sat foran sig og stillet spørgsmålet, om de var parate til at smide det i skraldespanden. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Ikke bare genstandene som kopier, men som symbol på de nationale klenodier, de forestiller.

Det var der flere af dem, der var.

Ikke længe efter blev seancen gentaget blandt andre historielærere i Roskilde, og i februar i år også med et hold lærerstuderende.

I alle tre situationer blev kulturarven smidt ud.

Det fortæller Jens Flemming Pietras, lektor i historie ved professionshøjskolen Absalon i Roskilde og også tilknyttet Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling i Jelling, som har beskrevet sit eksperiment, som fandt sted i forbindelse med arrangementet »Historielærernes dag«, i den seneste udgave af det historiedidaktiske tidsskrift Radar.

»Jeg ville sætte fokus på de identitetspolitiske strømninger, som sætter en stor del af dagsordenen lige nu, og som let ender i, at det er følelser, der råder, og ikke fornuft og forstand. Blandt kursisterne var der flere, der argumenterede for, at det er legitimt at ødelægge kulturarv«, fortæller Jens Flemming Pietras og tilføjer:

»Nogle tog hele seancen som det rene sjov, men der var også én, der udtrykte, at det er forfærdeligt, at Jellingstenen er afbildet i vores pas. Én argumenterede for, at vi lever i et multikulturelt samfund, at alle skal have lov at være her, og at det vil være bedre for det muslimske mindretals følelser at skrotte Jellingstenen«.

Allerede i 2017 resulterede svenske tilstande i, at fund af svenske arkæologiske skatte fra jernalderen og vikingetiden blev genanvendt som metalskrot, i 2020 faldt statuer over store dele af den vestlige verden i en ikonoklasme som fik tilnavnet »Den store udrensning«. Nu er tiden muligvis kommet til, at den danske kulturarv må lide samme skæbne.

Læs også:
Anti-hvid heksejagt på statuer fortsætter – Christopher Columbus er faldet

Kilder:
Kristeligt Dagblad
Nordfront


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Jeg er klar til at smide noget andet ud. Feks småhattemenneskerne, kebabmenneskerne og abemenneskerne.

  • Jeg vil ikke radikaliseres. Der er en generelt negativt stemning og synspunkter om ens kulturarv. Bryder mig forsat ikke om mig mig mig og så hmmm dem, nåhhh dem -påtale. Det næste de hiver ned er vel vores hjerner med hypnose eller spirituelle energier,, så de kan tænke ens med dem selv. Jeg BLIVER aldrig en lydigheds dommer for deres synspunkter. Dalai Lama har ret, men sådan er der jo så meget man kan blive enige om. En frygtelig tilværelse for vores efterkommere i vente, hvis dette her forsætter.
    Glemmer aldrig da jeg så en mørkere hudfarve, glemmer det aldrig ❄️


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //