Pelosi er landet i Taiwan – Kina lover militært svar

UDLAND: Den amerikanske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, er landet i Taiwan. Nu lover Kina et militært svar på markeringen.

Kongressens formand, Nancy Pelosi. Foto: Public Domain.

I weekenden spredte rygter sig om, at formanden for det amerikanske Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, skulle aflægge statsbesøg i Taiwan under sin Asienrejse.

Kina – som hævder ejerskab af øen, og at Taiwan ikke kan have sine egne internationale forbindelser – reagerede på rygterne med militærøvelser. Senere på dagen bekræftede en taiwansk embedsmand, at hendes ankomst var planlagt.

Nu skriver nyhedsbureauet AP, at Pelosi endelig er landet, trods direkte advarsler fra præsident Xi Jinping og Kinas militærmagt – en af ​​de største stående hære i verden. Pelosi siges at være landet i Taipei tirsdag kl. 23.00 lokal tid (17.00 dansk tid), og blev modtaget af taiwanske repræsentanter.

 

Amerikanere nonchalante om forholdet til Kina

Vel fremme afgiver Pelosi en officiel erklæring om, at hun er på statsbesøg i Taiwan.

– Vores kongresdelegations besøg i Taiwan ærer USA’s urokkelige forpligtelse til at støtte Taiwans demokrati, siger hun og fortsætter:

– Vores drøftelser med ledelsen i Taiwan vil fokusere på at bekræfte vores støtte til vores partner, samt at fremme vores fælles interesser, herunder at fremme en fri og åben Stillehavsregion.

Pelosi erklærer også, at hendes statsbesøg i Taiwan ikke bør påvirke forholdet mellem USA og Kina, selvom hun besøger et område, som Kina allerede gør krav på.

 

Kina lover et militært svar

Det kinesiske udenrigsministerium kalder besøget for »ekstremt farligt«, og at »dem, der leger med ild, vil blive fortæret af den«.

Forsvarsministeriet lover omfattende militærøvelser rundt om i Taiwan resten af ​​ugen, som starter allerede i aften. Kina lover også »målrettede militære aktioner« under statsbesøget.

Der er således en overhængende risiko for en militær konflikt mellem USA og Kina i Stillehavsregionen.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //