Persien bliver til Iran

DAGENS DATO 27. DECEMBER:denne dag i 1934 skiftede det tusinde år gamle persiske imperium formelt navn til Iran, som betyder ariernes land

Før denne dag var landet internationalt kendt som Persien. Store dele af befolkningen har dog selv kaldt landet Iran, i hvert fald siden 200-tallet, men måske endda længere tilbage end det.

Den ældste dokumentation for ordet er fra den sassanidiske konge Ardashir, der kaldte sig selv »ardašīr šāhān šāh aryān,« hvilket groft sagt betyder kongen af ​​Irans konger. Ordet »aryān« er et gammelt iransk sprog for Iran, eller ariernes land, som det betyder. Dette var før Iran blev invaderet af muslimer i 600-tallet.

Den 27. december 1934 udstedte Shahen (kejseren) af Persien, Reza Pahlavi, et dekret til verdens ledere om formelt at begynde at kalde landet Iran i stedet for Persien. Årsagen til dette var at markere den forandring og fornyelse, som Iran var i gang med, hvor det gennem Reza Shah Pahlavis nationalistiske politik i stigende grad trodsede det shiamuslimske flertal i landet og nærmede sig Vesten generelt og i særdeleshed Tyskland.

Reza Shah Pahlavi.

Reza Shah Pahlavi havde god kontakt med Tyskland og var venner med Adolf Hitler. Begge ledere delte viden om, at deres folk grundlæggende var af samme racemæssige ariske oprindelse. Ifølge nogle kilder var det efter forslag fra Tyskland, at navneskiftet til Iran blev gennemført.

Adolf Hitler med den iranske ambassadør og en repræsentant fra det iranske parlament.

Tusindvis af tyskere hjalp med at bygge og modernisere Iran og store dele af det iranske folk idoliserede Hitler. Mellem 1939 og 1941 stod Tyskland for næsten halvdelen af ​​al Irans udenlandshandel.

Fotografi signeret af Adolf Hitler med hilsner til Reza Shah Pahlavi.

Iran gik dog aldrig ind i krigen hverken på Tyskland eller de allieredes side.

I 1941 invaderede britiske og sovjetiske tropper dog det neutrale Iran på grund af Reza Shah Pahlavis afvisning af at stille iransk territorium til deres rådighed og hans afvisning af at udlevere de tyske borgere, der befandt sig inden for landets grænser. Efter en kort krig blev Reza Shah Pahlavi tvunget til at abdicere.

I 1959 godkendte den daværende Shah af Iran, at landets navn igen skulle ændres til Persien. Denne beslutning fik ikke den store betydning, og i dag bruges begge navne.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //