Peter Phillips´ oplæg om kapitalismens giganter: Den globale magtelite

MAGTELITEN: Peter Phillips er en professor i politisk sociologi på Sonoma State University i USA og skrev bogen Giants: the global power elite som udkom i 2018. I dette oplæg, som han gav kort inden bogen udkom, fortæller han om den globale magtelites handlinger, interesser og mål. 

En række udvalgte citater fra oplægget: “Det amerikanske imperiet, NATO imperiet, er til for at beskytte forretning i hele verdenen… vigtigheden af Wall street som “oververdenen”, som tilbyder efterretningstjenester og personale politikker og retning i hele verdenen… USA har længe været den globale kapitalismens beskytter, især siden 2. verdenskrig.”

Der er en gruppe på 17 firmaer, der styrer mere end 1 billion dollars (1.000.000.000.000 dollars) i 2017, denne gruppe kalder han for giganterne, mange af dem styrer meget mere end 1 billion, 4-5 billioner, til sammen styrer disse 17 firmaer 41,1 billioner. Det er 126,5 gange så mange penge, som hele Danmarks BNP, altså værdien af hele Danmarks samlede produktion. Disse 17 firmaer bliver styrret af 199 mennesker, det er ikke ret mange, det der er interessant med disse mennesker er, at vestens regeringer og politikafdelinger arbejder i denne gruppes interesser: At beskytte den frie bevægelighed af kapital over alt i verdenen, og det konstante afkast nødvendigt for kapitalens vækst.

Her er de 17 firmaer:

De har alle investeret i hinanden, så disse 41,1 billioner bliver en stor supersammenhængende global kapitalstruktur, styret af mindre end 200 mennesker. Derudover er der 9, som er tæt på at være giganter, der alle har mere end 800 milliarder. Hvis vi tilføjer alle disse firmaer, så taler vi om mindre end 30 firmaer, som kontrollere mere end 50 billioner dollars. Det er omkring en fjerdedel af alt rigdom i verdenen. Det er hvad amerikansk kapitalisme drejer sig om, at beskytte denne rigdom.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Asbjørn Nielsen says:

    Super spændende at høre om, hvem der sætter agendaen, og hvordan de gør det! Det kan stærkt anbefales at i ser hele oplægget!


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //