Pinlig dansk bundplacering

ØKONOMI: Inflationen brager løs – og Danmark er blandt de europæiske lande, der hjælper befolkningen mindst.

Den danske regering har hjulpet befolkningen langt mindre med at klare de rekordstore prisstigninger end i tilsvarende europæiske lande, det skriver DR.

Finansministeriet har lavet et notat, der ser på, hvordan Danmark står i forhold til de øvrige EU-lande, Norge og Storbritannien.

Indtil videre har regeringen kun vedtaget en varmecheck, som først kommer til udbetaling efter sommerferien, for at hjælpe inflationsramte danskere.

Vores nabolande Tyskland og Sverige har lavet langt flere tiltag. Begge lande har eksempelvis sænket afgiften på benzin, hjulpet udsatte virksomheder, og tyskerne har også gjort den offentlige transport billigere.

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet Michael Svarer har gennemlæst notatet fra Finansministeriet.

– Danmark har valgt en relativ afslappet holdning til at kompensere for inflation. Vi har holdt igen med at yde kompensation til de husholdninger og de brancher, der har været ramt at stigende priser, siger Michael Svarer.

 

Så meget har udvalgte lande brugt på hjælpepakker

Grafen viser, hvor stor en procentdel af landenes BNP, der er brugt på kompensation i forhold til inflation.

 

»Vil ikke kaste benzin på inflationsbålet«

Finansminister Nicolai Wammen (S) er glad for, at Danmark er blandt de europæiske lande, der hjulpet mindst.

– Det er fordi, vi på den ene side gerne vil hjælpe dem, der er hårdest ramt, men vi samtidig vil gøre det på en måde, hvor vi ikke kaster benzin på inflationsbålet.

– Jeg synes, det viser, vi fører en økonomisk politik, der er meget ansvarlig. Vi har på den ene siden hjulpet nogle af dem, der er hårdt ramt, og vi ønsker yderligere at hjælpe pensionister. Men vi er meget åbne og ærlige om, at vi ikke har en tryllestav, der kan få inflationen væk fra alle danskere. Derfor bliver det danske samfund og hver eneste familie ramt af, at Putin fører krig i Ukraine, siger Nicolai Wammen.

 

Det har landene gjort

Grafikken viser, hvilke tiltag de enkelte lande har foretaget. Det danske tiltag dækker over varmecheck.

 

Ekspert: Muligt med målrettede tiltag

Ifølge økonomiprofessor Michael Svarer er det fornuftigt at være opmærksom på, at hjælpepakker risikerer at puste yderligere til inflationen. Men han siger også, at det kommer an på, hvordan de strikkes sammen.

– Hvis man skal kompensere, så er det bedste instrument at bruge målrettede tilskud til de familier, der er hårdest ramt. Det kan man godt gøre med den ene hånd. Det, man så skal gøre med den anden hånd, er at trække noget ud andre steder, så man samlet set ikke putter mere brænde på bålet. Enkelte målrettede tiltag vil ikke have den store effekt for inflationen, hvis man samtidig sørger for at trække aktivitet ud andre steder, siger Michael Svarer.

Han forklarer videre, at økonomien i Danmark står stærkere, end den gør i andre europæiske lande, og det offentlige derfor skal være mere varsom med at bruge flere penge.

– Vi er forskellige steder i den økonomiske udvikling. Danmark kører på et højt niveau og er meget tæt på kapacitetsgrænsen, mens det i eksempelvis Sydeuropa handler om at få økonomien frem. Der er det mere fornuftigt at lave de her tiltag, som både hjælper nogen og får gang i økonomien., siger Michael Svarer.

 

Prisstigninger på udvalgte varer

Grafen viser, hvor meget prisen på disse varer er steget over det seneste år.

 

Læs også:
Artikelserie om bogen »Manifest til at bryde renteslaveriet« af Gottfried Feder
Federal Reserve Bank sætter renten op til rekordniveauer – men hvorfor?


 • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

 • Bo Kenneth Sylvest Jakobsen says:

  Uniformere man civilbefolkningen skaber man en holdfølelse – En massetilstand. Vi bærer selv skylden alle os der ikke smed mundbindet i det øjeblik vi opdagede der ikke var nogen pandemi. Tænk, at jeg har taget det lort på for at købe mad ind! For at slippe for konflikter og skænderier i butikkerne… Tage det lort på og rende rundt som en lille hund og rende rundt som en anden nikkedukke og sige at to plus to giver 5!?!! Fy forhelvede hvor jeg skammer mig! Nu høster vi som vi har sået.

 • Heksejægeren says:

  >mig der spørger regeringen om min busbillet kan blive bare 10kr billigere

  OOOOOOOOY VEEEEEEEEEEY GOYIM, 10 HELE KRONER!?

 • Man sadler ikke den samme dag man ridder, så….

 • Ommer herfra. Man rider ikke den dag man sadler, så…..


 • Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //