Piratkopiering på fremmarch i Norden

UNDERHOLDNING: Da streamingsider blev lanceret med billige månedlige gebyrer, styrtdykkede piratkopiering af musik, film og tegneserier. Nu viser en ny undersøgelse, at fildeling er vej op igen i Norden.

Piratkopiering

I begyndelsen af 2000erne var piratkopiering og fildeling via hjemmesider som Piratebay en almindelig måde at lytte til musik og se film uden at betale. Med fremkomsten af streamingsider er fildeling stort set forsvundet. I 2018 var populariteten af piratkopiering sit laveste, men siden da er det blevet mere og mere almindeligt.

En rapport kaldet Insight: Nordic Piracy viser, at piratkopiering er stigende i Norge, Danmark, Finland og Sverige. Undersøgelsen viser, at det største antal »pirater« findes i sidstnævnte land, men at de andre lande hurtigt er ved at indhente dem. Stigningen er i høj grad drevet af unge mennesker i alderen 1524 år. Omkring halvdelen af alle nordiske borgere i den aldersgruppe konsumerer piratkopieret materiale.

Selvom rapporten ikke går i dybden med de bagvedliggende årsager, falder det voksende gratisforbrug sammen med stigende priser og den stigende politisering af underholdning streamingsider. Finske Partisaani spekulerer i sin artikel i, at »politiseringen af underholdningsindustrien til en vis grad ligger bag fænomenet, da flere og flere forbrugere væmmes ved LGBTQlobbyisme og antihvid propaganda i underholdningen«.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //