Politiets teknikere: Mette Frederiksens sms’er kan ikke genskabes

MINKSKANDALEN: Sms-beskeder fra statsminister Mette Frederiksens telefon kan meget vel være gået tabt for evigt.

Foto: Nordfront.

Beskeder, der ellers kunne have været med til at belyse beslutningen om at aflive alle mink, som i øjeblikket er genstand for en kommissionsundersøgelse.

Rigspolitiets teknikere har ikke kunnet genskabe sms-beskeder fra »den relevante periode« fra statsministeren eller ansatte i Statsministeriets telefoner, oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse her til aften.

Det beklager justitsminister Nick Hækkerup (S).

– Politiets dygtigste folk har haft telefonerne og ipad’s i hænderne. De siger, det ikke kan lade sig gøre at gendanne de her sms’er. Så den hårde indsats har desværre vist, at det kan vi ikke, siger han til DR Nyheder.

»For mig giver det et indtryk af en regering, som har arbejdet i et meget lukket rum og holdt kortene helt ind til kroppen. Altså det stik modsatte af det, vi ønsker fra en regering.« – Samira Nawa, retsordfører, Radikale Venstre.

De Radikales retsordfører, Samira Nawa, betegner forløbet som »hammer frustrerende«.

– Det her ligger i forlængelse af sletningen af sms’erne, som vi har kritiseret fra starten af. Den forsinkede udlevering af telefoner med henblik på gendannelse og nu hvor vi ser at beskederne slet ikke kan gendannes, siger hun.

Reaktionerne vender vi tilbage til. For de er vrede og arrige.

Men det står også klart, at enkelte sms-beskeder er sikret og kommer til at indgå i Minkkommissionens granskning af forløbet. Det drejer sig om »et meget begrænset antal« beskeder fra departementschef i Justitsministeriet Johan Legarths telefon, oplyser ministeriet.

 

Sms-beskeder kan klarlægge forløb

Minkkommissionen er ved at kulegrave, hvad der skete sidste år, da regeringen besluttede at aflive alle mink. Efterfølgende viste det sig, at der ikke var lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet.

For at kortlægge forløbet har kommissionen fået adgang til tusindvis af mails, sms-beskeder og andet materiale. Men interne beskeder mellem topfolk i Statsministeriet har altså været slettet.

Enkelte sms-beskeder sendt til og fra departementschef Barbara Berthelsen fra Statsministeriet indgår som materiale i sagen. Men det skyldes, at beskederne er blevet indleveret af modtagerne fra fagministerierne.

Sagen om de slettede sms’er har været helt central, siden det kom frem, at statsminister Mette Frederiksen og tre af hendes nærmeste embedsmænd har haft en funktion på deres telefon, der har betydet, at sms’er er blevet slettet efter 30 dage.

Udover Mette Frederiksen er der tale om hendes departementschef Barbara Bertelsen, stabschef Martin Justesen og departementsråd Pelle Pape.

 

Støttepartier ærgrer sig

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, mener, at sagen er bekymrende. Hun siger samtidig, at hun godt kan forstå, hvis sagen bidrager »yderligere til spekulationer«.

– Det ville være dejligt, hvis vi havde de sms’er.

Hvad med din egen tillid til regeringen i den her sag?

– Vi afventer kommissionen i Enhedslisten. Det ville være mærkeligt at foregribe deres konklusion.

De Radikales retsordfører Samira Nawa mener, at sagen lægger til et billede af regeringen som magtfuldkommen. Et billede, som partiets politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, tidligere har talt om.

– For mig giver det et indtryk af en regering, som har arbejdet i et meget lukket rum og holdt kortene helt ind til kroppen. Altså det stik modsatte af det, vi ønsker fra en regering, siger hun.

 

LA: Ikke tilfældigt konklusion kommer nu

Langt mere direkte er Liberal Alliances leder Alex Vanopslagh i sin kritik af Mette Frederiksens regering. Han mener, at timingen er nøje planlagt.

Fredag svarede Justitsministeriet, at de ikke vidste, om der var genskabt beskeder eller ej. I dag kom så konklusionen.

– Det kommer ikke bag mig, at den kommer her efter kommunalvalget. De har selvfølgelig vidst, at sms’erne ikke var genskabt. Det ville de ikke have, kom ud inden kommunalvalget, siger Alex Vanopslagh.

Og han siger, at han er meget ærgerlig over, at de beskeder nu aldrig ser offentlighedens lys. For beskederne ville kunne kaste yderligere lys over sagen, mener han.

– Der er ingen mennesker i det her land, som har en IQ større end sin skostørrelse, som tror på, at statsministerens og hendes nærmeste rådgiver ikke skulle have sms’et sammen om, hvornår de fandt ud af, det var ulovligt og hvordan de skulle tørre ansvaret af på Mogens Jensen.

»Det er enormt kritisabelt. Jeg har ikke ord for, hvor meget det ærgrer mig.«
Alex Vanopslagh, politisk leder, Liberal Alliance.

 

Justitsminister afviser kommunalvalgstiming

Anklagerne om, at regeringen har nølet med at fremlægge konklusionen på, om beskederne kunne genskabes, bliver fuldstændig afvist af justitsminister Nick Hækkerup.

Han fremhæver, at beslutningen om først at offentliggøre konklusionerne fra teknikernes undersøgelser af telefonerne, er taget i samarbejde med undersøgelseskommissionen og advokaterne til de ansatte i Statsministeriet.

– I fredags kom politiet og gav os i forseglede kuverter resultatet af deres undersøgelse. Vi tog så fat i Minkkommissionen for at finde ud af, hvordan vi skulle håndtere det her. Mandag morgen var der møde, hvor man blev enige om processen.

– Der blev man enige om, at det skulle være dem, som det drejer sig om og deres bisiddere, der skulle åbne konvulterne, gennemgå materialet og give det til kommissionen. Det er den proces, der er sluttet i dag.

Der vil nok være nogen, der tænker, at det er temmelig praktisk, at det lige kommer frem ved aftentid dagen efter et kommunalvalg. Hvad vil du sige til dem?

– Det kan jeg sådan set godt forstå. Men det er et forløb, som har været aftalt med Minkkkommissionen. Så det her har ikke nogen forbindelse til kommunevalget.

 

Automatisk sletning

Det kom frem i forbindelse med Minkkommissionens arbejde, at de fire topfolk i Statsministeriet havde den automatiske slette-funktion sat til.

Funktionen har betydet, at alle sms’er sendt i ugerne omkring regeringens beslutning om at aflive alle mink er blevet slettet.

Statsministeren har på et pressemøde oplyst, at det var departementschef Barbara Bertelsen, der senest i sommeren 2020 rådgav statsministeren om at sætte slette-funktionen til. Forklaringen var, at funktionen blev sat til ud fra et sikkerhedshensyn.

– Jeg mener, rådgivningen har været den rigtige. Jeg tror, vi alle kommer til at opgradere sikkerheden. Hvis en telefon bare var en telefon, ville problemet være mindre, sagde Mette Frederiksen på et pressemøde om de slettede sms’er.

De fire fra Statsministeriet er efterfølgende stoppet med at slette beskeder.

Kilde:
DR


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //