Propagandister oprørte over NRK-serie, som de mener er for nuanceret

POLITISK KORREKTHED: NRK’s nye dokumentarserie «Frontkjempere» har skabt røre, da nordmænd som kæmpede mod bolsjevismen har fået taletid i serien.

Med Waffen-SS og Den Norske Legion mod en fælles fjende. Front mod Bolsjevismen.

NRKs nye dokumentarserie «Frontkjempere» har premiere på tirsdag. Dokumentarserien har oprørt subjektive historikere og forskere, da serien indeholder interviews med nordmænd, der kæmpede på Quislings (norsk politiker og nationalsocialist, 1887-1954)  side mod bolsjevismen under Anden Verdenskrig. Serien er derfor blevet for nuanceret efter deres egen smag.

– Det, vi ikke har brug for nu, er en serie, der i et forsøg på at forstå motiveringen hos norske frontkæmpere ender med at blive et ukritisk mikrofonstativ og giver dem mulighed for at præsentere deres parfumerede præsentation for at legitimere deres valg, siger seniorforsker ved Holocaust Center, Terje Emberland, til Dagbladet.

Læs også: Frikorps Danmark

Sammen med andre forskere og historikere, som ofte har problemer med at forholde sig objektive, når det kommer til Anden verdenskrig, har Emberland også fået taletid i serien. Emberland er dog ikke tilfreds med resultatet.

«Som denne serie er blevet, ønsker jeg ikke overhovedet at bidrage til at legitimere den ved mit nærvær!», Skriver Emberland i et indlæg på Facebook.

En anden historiker, Lars Borgersrud, havde også lejlighed til at tale i dokumentarserien. Men efter at have set resultatet er han ked af, at han ikke har fået muligheden for efterfølgende at manipulere resultatet nævneværdigt.

– Vi så udkastet for to uger siden. Derefter var det ikke længere muligt at påvirke resultatet nævneværdigt. Jeg ville ikke have deltaget, hvis jeg vidste, at det ville blive som det blev, siger han.

Emberland mener, at det er en skam, at norske frontkæmpere tillægges lige så stor vægt som ham selv.

– De norske Waffen-SS-frivilliges egne historier i eftertid tillægges lige så stor vægt som den samlede forskningsbaserede viden, vi har i dag, om deres baggrund, motiver og handlinger. Det er en falsk balance, der skabes her, siger en oprørt Emberland.

Emberland fortæller til Dagbladet, at der er foretaget visse ændringer i dokumentarserien baseret på deres klager.

 

Et mere nuanceret billede

Ikke alle deler Emberland og Borgeruds syn på dokumentarserien. I en e-mail til Dagbladet skriver historiker Knut Flovik Thoresen, at det er positivt at have et mere nuanceret billede:

– Jeg tror næsten folk må se serien og selv bedømme. Jeg bemærker, at mange mennesker mener meget uden overhovedet at have set serien. Syv kompetente faghistorikere deltager i serien, som alle har udtalt sig. Personligt synes jeg ikke, at serien ukritisk kun formidler frontkæmpernes version, jeg registrerer, at et par af de andre historikere har et andet syn på dette, og det må være fint.

– Jeg mener personligt, at serien fremhæver mangfoldigheden i synet på frontkæmpernes historie og de mange tolkninger af kilderne. En historisk mangfoldighed er meget vigtig for en bred og god emnedebat, og ingen af ​​os kan tage ejerskab af historien. Historiefaget er ikke en eksakt videnskab, især når det kommer til motivationen fra tidligere aktørere, konkluderer han.

Læs også:
Nationalsocialisme


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Слава Нации!


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //