Putin beordrer våbenhvile til ortodokse julefejringer

UKRAINEKONFLIKTEN: Den russiske præsident, Vladimir Putin, har beordret russiske styrker til at afstå fra alle fjendtligheder under den russisk-ortodokse jul. Kyiv ønsker dog ikke julefred, men agter at kæmpe videre, da de mener, at de kun forsvarer deres land.

Vladimir Putin under en russisk-ortodoks julefejring i kirken St. Simeon og Anna i St. Petersborg 2018. Foto: kramlin.ru , CC BY 4.0

Tidligere på dagen gav lederen af ​​den russisk-ortodokse kirke, patriark Kirill fra Moskva, udtryk for, at begge sider i krigen i Ukraine bør nedlægge deres våben under den ortodokse julefejring, som begynder den 6. januar.

Kort efter patriarkens opfordring beordrede den russiske præsident Vladimir Putin – der selv bekender sig til den ortodokse tro – de russiske tropper til at indstille fjendtlighederne mod fjenden fra i morgen middagstid og have våbenhvile indtil midnat søndag, skriver RT.

»Efter at have læst opfordringen fra den hellige patriark Kirill, beordrer jeg forsvarsministeriet til at indstille alle krigshandlinger fra den sjette januar kl. 12.00 til den syvende januar ved midnat skriver Putin i en præsidentiel ordre.

Kreml opfordrer også Kiev til at følge trop i en besked, der næsten ordret afspejler Moskva-patriarkens opfordring:

I betragtning af, at mange borgere, der praktiserer ortodoks kristendom, bor i de omstridte områder, opfordrer vi den ukrainske side til at erklære et ophør med fjendtlighederne og give dem en chance for at deltage i liturgier juleaften og juledag.

I skrivende stund har der ikke været noget officielt svar fra den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyi. Men på Twitter skriver præsidentens rådgiver Michail Podoljak,  at Kiev er fuldstændig uinteresseret i nogen våbenhvile hen over julen.

»Ukraine angriber ikke fremmed territorium og dræber ikke civile. Det gør russiske styrker. Ukraine neutraliserer kun medlemmer af besættelseshæren på dets territorium. Russiske styrker skal forlade de besatte områder – først da får man en ‘midlertidig våbenhvile’. Hold jeres hykleri for jer selv,« skriver Podoljak, der også påpeger, at den russisk-ortodokse kirke ikke nødvendigvis har nogen autoritet over ortodokse i andre lande.

Præsidentrådgiveren mener, at den russiske kirke »i virkeligheden bare er en krigspropagandist« og henviser til patriark Kirills åbne støtte til det russiske angreb på Ukraine, rapporterer BBC Russian Service. »Derfor er den russisk-ortodokse kirkes opfordring til en ‘julevåbenhvile’ en kynisk fælde og elementær propaganda,« slutter Podoljak.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //