Racefremmede med coronavirus fylder hospital: Nu kræver overlæger klar besked

CORONAKRISE: Racefremmede indlagt med coronavirus fylder så meget på Hvidovre Hospital, at to overlæger nu kræver at Statens Serum Institut finder ud af hvor mange racefremmede er smittede.

To overlæger på Hvidovre hospital kræver at Statens Serum Institut undersøger hvor mange racefremmede i Danmark der egentlig er smittet med coronavirus.

»Når jeg ser, hvem der ligger på vores afdeling, så ser det ud, som om der er flere med anden etnisk baggrund end ellers. Billedet er det samme på intensivafdelingen,« siger Thomas Benfield, overlæge og professor ved Infektionsmedicinsk Afdeling i Hvidovre.

»Uden at jeg har lagt tallene sammen, så kan jeg også se på navnelisterne, at der flere ikke-danske navne i forhold til, hvordan befolkningssammensætningen ellers er,« siger han.

Thomas Benfield understreger, at han har taget højde for, at Hvidovre Hospital i forvejen modtager en del patienter med indvandrerbaggrund på grund af dets beliggenhed.

Opfordringen om at lægge tallene frem kommer samtidig med, at svenske medier har kunnet fortælle, at udsatte boligområder i Stockholm i Sverige har været særligt hårdt ramt af coronavirus. Specielt var der mange racefremmede somaliere blandt de døde i epidemiens begyndelse.

Tal fra England viser desuden, at en en tredjedel af dem, som behandles på intensivafdelingerne, har indvandrerbaggrund.

Men i Danmark er der ingen, der aner, om smitten har en etnisk slagside.

»Faktisk ved vi ikke, hvordan billedet ser ud. Selv om der ikke er tegn på, at vi har haft deciderede epidemier hos etniske minoriteter som i Stockholm og USA, så er tallene vigtige at få frem,« siger Morten Sodemann, som er overlæge og professor på indvandrermedicinsk klinik ved Odense Universitetshospital.

Han fortæller også, at de racefremmede bor tættere og flere i lejlighederne og derfor har sværere ved at isolere sig.

Ifølge Thomas Benfield fra Hvidovre Hospital er patienter med indvandrerbaggrund en ekstra udfordring, fordi forekomsten af diabetes er større, ligesom der er flere, der er overvægtige, har forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme.

»Det betyder, at de kan være mere udsatte, hvis de får coronavirus. Lad os få tallene frem, og bagefter kan vi finde ud af, hvad årsagen er, hvis der er en overrepræsentation,« siger han.

I Mjølnerparken i København er næsten alle beboere racefremmede. Beboerformand Mohammad Aslam siger:

»Vi har savnet, at sundhedsmyndighederne gjorde lidt mere for at få den del af befolkningen med, som ikke kan tale dansk. De burde være mere opsøgende end at lægge informationer på Sundhedsstyrelsens hjemmeside på forskellige sprog,« siger han

Hos Statens Serum Institut overvejer man nu at lade etnicitet indgå i opgørelserne over smittede og døde.

I forvejen opgør Statens Serum Institut eksempelvis HIV-tilfælde ud fra etnicitet.

KILDER:
BT


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //