Regeringen favoriserer kommuner med mange udlændinge

SAMFUND: Trods ekspertanbefalinger vil regeringen ikke skære markant i kommunernes økonomiske kompensation for udlændinge. Det møder kritik.

S-regeringens udspil til en ny økonomisk omfordeling mellem landets 98 kommuner tilgodeser i høj grad kommuner med mange udlændinge.

En reform af den såkaldte udligning har været en bunden opgave i flere år, bl.a. fordi kommunerne har fået omkring 2,4 mia. kr. årligt for meget i kompensation for borgere med udlændingebaggrund.

Et ekspertudvalg fastslog således i 2018, at tilskuddet for udlændinge »er omkring 50 pct. højere, end hvad der vurderes fagligt underbygget.«

Men regeringens udspil skærer blot 0,9 mia. kr. i udligningen for udlændinge og altså ikke nær så meget, som eksperterne anbefalede.

“Når man justerer mindre på udlændingeudligningen, end der var lagt op til, så er det kommuner med mange udlændinge, der bliver ramt mindre,” siger projektchef Niels Jørgen Mau Pedersen fra Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Manøvren betyder, at en række især socialdemokratiske kommuner på den københavnske vestegn slipper for en millionregning. Også landets største S-kommuner bliver stillet bedre i omlægningen end anbefalet. Derudover vil regeringen øge kompensationen for udlændinge gennem den generelle udligning samt indføre et nyt tilskud til hovedstadskommuner, hvor “en høj andel af udlændinge” giver flere penge.

S-kommunen Ishøj, hvor en tredjedel af indbyggerne er udlændinge, stod ifølge de faglige anbefalinger til at miste mellem 28 og 55 mio. kr. årligt. Med regeringens forslag vil Ishøj i stedet få tilført yderligere 34 mio. kr. Kommuner som København og Aarhus får også en klækkelig rabat, fordi regeringen ikke skærer så hårdt i kompensationen for udlændinge.

Venstre anklager regeringen for at »forgylde« egne borgmestre.

“Regeringen vil overbetale socialdemokratiske borgmestre med mange udlændinge på bekostning af velfærden i resten af Danmark,” siger politisk ordfører, Sophie Løhde.

Regeringen afviser kritikken og fastslår, at den vil hjælpe kommuner ramt af en “fejlslagen integration”.

“Vi holder hånden under de kommuner, der står med de største udfordringer,” siger social- og indenrigsminister Astrid Krag.

KILDE:
Jyllands-Posten


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Det er bogstavligt talt, som at hælde penge i et stort sort hul..


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //