Det Tyske Arbejderparti grundlægges

DAGENS DATO 5. JANUAR: På hotel Fürstenfelder Hof i München blev Det Tyske Arbejderparti grundlagt den 5. januar 1919. Partiet ville senere ændre navn til NSDAP.

Partiet havde rod i flere arbejderkomiteer, der var blevet grundlagt af Anton Drexler og Karl Harrer. Både Drexler og Harrer var medlemmer af det hedenske Thuleselskab. Personerne i deres komiteer mødtes regelmæssigt for at diskutere politik, nationalisme og jødespørgsmålet. I december 1918 var Drexler blevet overbevist om, at det var på tide at etablere et ordentligt politisk parti, så de kunne fremføre deres politikker til folket.

Anton Drexler.

Den 5. januar 1919 samlede blandt andet Anton Drexler, Karl Harrer, Gottfried Feder og Dietrich Eckart sig på Hotel Fürstenfelder Hof i München. På dette møde grundlagde de formelt Det Tyske Arbejderparti (DAP). Som partiets første præsident valgtes Anton Drexler.

I partiets første måneder var medlemstallet meget lavt og de tiltrak heller ikke specielt mange tilhørere til de offentlige møder. 1. august 1919 kunne partiet tælle 38 deltager på et af dets møder i Münchens mange ølhaller.

Hitler som ung.

I sommeren samme år havde Adolf Hitler accepteret et tilbud fra rigsværnet, som gik ud på, at han skulle undersøge partiets bevægelser. I september 1919 var Hitler til stede på et af ​​partiets møder, denne gang holdt i Sterneckerbräu. Efter at have lyttet til en af ​​mødedeltagernes argumenter om, at Bayern skulle løsrive sig fra resten af ​​Tyskland, bad Hitler om ordet og forkastede talerens folkesplittende argument.

Anton Drexler var så imponeret over Hitlers lidenskabelige tale, at han på stedet tilbød ham medlemskab af partiet. Hitler accepterede og blev pålagt at lede partiets propagandaafdeling. Den første opgave Hitler påtog sig, var at få partiet til at vokse. Kun 12 dage efter Hitlers indtræden blev partiets første store offentlige møde afholdt, med Hitler som taler. Mødet var en succes.

Takket være Hitlers enestående talent som taler samlede partiets møder inden for seks måneder hundredvis af deltagere. Den 24. februar 1920 samlede over 1.000 deltagere sig i Hofbräuhaus for at lytte til Hitler. På samme møde annoncerede partiet sit partiprogram.

I februar 1920 ændrede partiet navn. De tilføjede »nationalsocialistiske« til partinavnet, og gik nu under navnet Det Nationalsocialistiske Tyske Arbejderparti (NSDAP).


 • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

 • 24.februar…går igen…med Hitler der…og med corona officielt også 24.Februar 2020…og 24.Februar 2022 Ukraine Krig..
  Puuuudsigt….

 • Og 24.feb 1991 rykker det internationale krigsforbund ind i irak ( jvf DR2 Dokumentar om Saddam, i 3 dele )
  Hvorfor er d.24.Februar så væsentlig at det går igen så mange væsentlige steder ?

 • Husk, at Adolf Hitler advarede imod de russiske horder.

  Blot en reminder til de folk på højrefløjen, som ser Putin som et alternativ til den nuværende vestlige politiske elite.


 • Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //