Nationalsocialist eller «nazist»?

KOMMENTAR: Pär Öberg kommenterer her begrebet «nazist» og forklarer hvorfor han mener, at det er forkert at bruge det til at beskrive Den Nordiske Modstandsbevægelses ideologi. Artiklen blev oprindelig publiceret i 2016.

For et stykke tid siden skrev Fria Tider en artikel om en demonstration afholdt af Den Nordiske Modstandsbevægelse i Stockholm. De ringede til mig og bad om en kommentar; Jeg fortalte dem, at jeg ikke i øjeblikket giver dem nogen kommentarer, da de ikke engang nævner vores ideologi med dens rette navn. Jeg sagde også, at hvis de begynder at kalde os nationalsocialister, så har vi bestemt muligheden for at kommunikere i fremtiden. Som et resultat skrev de en artikel med overskriften «38 nazister arresteret for voldeligt angreb på politiet i Stockholm». Jeg føler, at jeg er nødt til at kommentere dette.

Begrebet «nazist»

Begrebet «nazist» (sammen med «nazisme») er en negativt ladet politisk epitet, der blev opfundet i 1920’erne af Konrad Heiden, som propaganderede mod NSDAP og nationalsocialismen. Heiden var en jødisk journalist og medlem af Socialdemokratiet (SDP). Ordet er en variant af øgenavnet for medlemmer af SDP, som på det tidspunkt plejede at kaldes Sozi (forkortelse af Sozialisten), hvilket svarer til det svenske udtryk sosse. Nazist-begrebet var også negativt ladet, da det spillede på den østrig-bayerske «Ignatz», der er synonym med idiot eller bondetamp.

Blev aldrig brugt

De tyske nationalsocialister kaldte sig ikke nazister. De kaldte sig konstant nationalsocialister for at betone hvilke komponenter som indgik i deres ideologi. En lille undtagelse er imidlertid propagandaminister Joseph Goebbels, der forsøgte at afvæbne konceptet ved selv at begynde at bruge det. I 1926 skrev han blandt andet en bog med titlen Der Nazi-Sozi. Det var dog ikke noget, han fortsatte med, og ikke noget, der blev omfavnet af partiet og dets tilhængere.

«Nazist» – skabt af Hollywood

Hvad almindelige mennesker tænker på, når de hører begrebet «nazist», er det, de har set i film som Schindlers liste og Romper Stomper eller i nogle af alle «dokumentarerne» på NRK. Iskolde psykopater, der elsker at pine mennesker og dyr, og som principielt hader alt. Virkelighedens nationalsocialister er det modsatte. Mange af os er engagerede netop på grund af vores store empati og respekt for naturen. Jeg vil også sørge for at henvise til en meget god artikel om det samme emne skrevet af Henrik Pihlström: «Der findes ingen nazister».

Vis os grundlæggende respekt

Aviserne, og her stiller jeg bestemt høje krav til alternative medier, som ikke kan vise os den grundlæggende respekt, at i det mindste kalde vores ideologi ved sit rette navn, behøver heller ikke forvente sig nogen høflig behandling fra vores side. Man må være meget kritisk overfor, hvorfor flere alternative medier ikke respekterer dette. Hvilken dagsorden har de? Frem for alt, da mange af dem bryster sig af at være modige «sandhedsformidlere». Alternative medier, der opfører sig som fjendtlige massemedier, har efter min mening ingen ret til at eksistere. Skal man ramme systemet nedefra, har man et stort ansvar for at handle korrekt.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Krautling says:

    God artikel. Som jeg plejer at sige: En Nationalsocialist, der refererer til sig selv som “Nazist” svarer til en muslim, der refererer til sig selv som “Muzzie”.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //