Edvard Grieg – Nordens komponist

DAGENS DATO 15. JUNI: Den 15. juni 1843 blev en af ​​Nordens vigtigste komponister og nøglefigurer i den nordiske nationalromantik født.

Edvard Hagerup Grieg blev født den 15. juni 1843 i Bergen. Han voksede op i et musikalsk miljø. Hans mor, Gesine Judith Hagerup, var selv en meget talentfuld pianist, der var musikalsk uddannet i Tyskland. Den verdensberømte violinist Ole Bull, som var en nær ven af ​​familien, bemærkede tidligt Edvard Griegs talent og foreslog, at han skulle have en særlig musikalsk uddannelse. Dette førte til, at Grieg i 1858, kun 15 år gammel, tog til Tyskland for at studere ved Leipzig konservatorium.

Grieg fik dog snart den opfattelse, at Musikkonservatoriet i Leipzig var for konservativt. Han begyndte på egen hånd at studere Frédéric Chopin, Robert Schumann og Carl Reinecke – alle pianister som ham selv. Hans yndlingskomponist var ellers Mozart. Han var også en stor beundrer af Wagner.

Efter fire år dimitterede Grieg fra Leipzig konservatorium med et meget godt eksamensbevis. Efter at have boet i Bergen i fire år rejste Grieg til København, hvor han boede i tre år. I København mødte han Rikard Nordraak, der i samme periode komponerede Norges nationalsang. Nordraak skulle vise sig at have stor betydning for Griegs udvikling, ikke som komponist, men som en kilde til inspiration og som en slags mentor. Frem for alt blev Grieg tiltrukket af Nordraks bestræbelser på at skabe nordisk musik baseret på gammel folkemusik. Der var andre komponister i Norge, der også var inde på dette spor, og som yderligere påvirkede Grieg, for eksempel Otto Winter-Hjelm og Ludvig Mathias Lindeman, hvoraf sidstnævnte udgav et samlet værk på tusinder af norske folkemelodier.

På Griegs tid havde nordmændene i århundreder levet i skyggen af ​​Danmark og blev senere tvunget til en union med Sverige på mere eller mindre Sveriges vilkår alene. På dette tidspunkt søgte mange nordmænd efter deres egen norske identitet og førte en kulturkamp, ​​hvor det, der var specifikt norsk, blev fremhævet. Den norske kultur, der opstod på dette tidspunkt, var dog i meget høj grad nordisk. I denne nordiske nationalromantiske æra blev Grieg en central figur med sine nordiske rytmer og hans værker om norske bjerge og fjorde.

Mellem 1867 og 1879 optrådte Grieg i Tyskland og i byer som Wien, Rom, London og Skt. Petersborg. På dette tidspunkt mødte han komponisten Franz Liszt, en klavervirtuos, der betegnes som »den største nogensinde«. Gennem et anbefalingsbrev fra Liszt, som aldrig havde mødt Grieg før, havde Grieg modtaget et statsligt stipendium, så han kunne rejse til Italien. De mødtes ved to lejligheder i Rom, hvor Grieg havde medbragt noter til to værker, som Liszt spillede a prima vista for de samlede musikere. Liszt var imponeret over den norske komponist, og hans rosende ord hjalp Grieg til at blive endnu bedre kendt, samtidig med at det gav ham selvsikkerhed og selvtillid.

Grieg er bedst kendt for musikken til stykket Peer Gynt af Henrik Ibsen fra 1876. Ibsen havde personligt bedt Grieg om at komponere musikken til dette drama. I Peer Gynt indgår også stykket »I dovregubbens hall«. Dramaet fortæller historien om Peer Gynt, der har kidnappet dovregubbens datter fra brylluppet, hvor hun skulle være brud. Da Peer Gynt forsøger at flygte fra troldene, falder han og rammer hovedet på en klippe og vågner op i dovregubbens hall. Omgivet af trolde beskyldes »den kristne søn« for at have forhekset dovregubbens smukkeste datter. Troldene diskuterer forskellige forfærdelige straffe, og musikken springer hver gang de høje diskussioner starter. Musikken stopper først, da de lykkes for Peer Gynt at flygte fra bjerget.

Da Edvard Grieg blev gammel, var han verdensberømt og blev kaldt for »Nordens Chopin«. Nu var det ham, der var en inspirationskilde for andre. Han påvirkede mange komponister i Norge og andre lande, herunder den svenske komponist Wilhelm Peterson-Berger, men også andre kulturelle personligheder som forfatteren George Bernhard Shaw.

Den 4. september 1907 døde Edvard Grieg efter en lang sygdom. Han var derefter blevet kendt som en af ​​Norges største kulturelle personligheder, komponist og dirigent. Ved begravelsen blev Chopins begravelsesmarch, meget passende, spillet.

Edvard Grieg var en af ​​de første nordmænd, der blev kremeret. Hans aske blev placeret i en urne inde i klippen under hans hus Troldhaugen.

VIA:
Frihetskamp


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Sommerbørn og sød musik.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //