Illustratoren Hans Schweitzer

HISTORIE: Den 25. juli 1901 blev kunstneren Hans Schweitzer, også kaldt Mjölnir, født. Han kom til at blive kendt for sine illustrationer af heroiske SA-mænd.

Hans Schweitzer var en yderst begavet kunstner som producerede utallige plakater for NSDAP. Med sine grafiske billeder af SA-mænd og slagkraftige slagord kom hans pseudonym «Mjölnir» til at blive kendt allerede i 1920’erne.

Hans Schweitzer blev født den 25. juli 1901 i Berlin. Mellem årene 1918 og 1923 gik han på kunsthøjskolen i Berlin. Hans politiske opvågning fik han da han så hvordan spartakister dræbte en soldat på åben gade ved Alexanderplatz i Berlin. Ifølge ham selv fik denne hændelse ham til at tegne hans første antibolsjevikiske billeder.

Inden Schweitzer blev nationalsocialist og tilsluttede sig NSDAP, var han en kort periode hos de tyske nationalister. Under denne periode, 1924, lavede han den berømte dolk-plakat for at give støtte til den såkaldte dolkestødslegende. Ifølge «dolkestødslegenden», som er støtte af alle fakta, tabte Tyskland ikke Første Verdenskrig i fronten, men på hjemmefronten. Dolkestødet kom fra socialdemokrater, liberale, bolsjevikker og jøder, som angreb de tyske soldater i medierne og gennem deres propaganda.

I 1926 gik Schweitzer med i SA’s Potsdam-afdeling. Han blev hurtigt rekrutteret af Berlin SA’s Gauleiter Joseph Goebbels. Schweitzers opgave blev at producere plakater, og han og Goebbels arbejdede tæt sammen og gav hinanden idéer.

Schweitzer var ikke bare en grafiker, men også en kunstner som i mange tilfælde havde ganske frie hænder. Han producerede mange af hans plakater på egen hånd, og skrev gerne teksten til plakaterne selv. «Vi tænker ens», skrev Goebbels i sin dagbog om sin nære ven, Schweitzer.

Schweitzer er mest kendt for måden han præsenterede SA-mænd på; som ofte blev illustreret som store helte som bryder bryder fri fra kæder/fangenskab, eller som kæmper heroisk mod en tilsyneladende overmægtig fjende. Schweitzer var illustrator for Berlin SA’s avis Der Angriff, men fik også andre opgaver. Han lavede plakater for NSDAP’s valgkampagner, og efter magtovertagelsen, blandt andet også frimærker og filmomslag.

Schweitzer blev en af de allervigtigste formgivere af plakater i den nationalsocialistiske bevægelse. Völkischer Beobachter skrev om Schweitzer i 1934 at «der findes ingen som ham».

Efter magtovertagelsen blev Schweitzer først kultursenator, og senere i 1937 blev han professor. Han blev «rigskommissær for kunstnerlig design» og styreleder for Rigskomiteen for presseillustratorer. I denne periode samarbejdede han med blandt andet kunstnere som Arno Breker og Leni Riefenstahl. Efter krigsudbruddet fik Schweitzers direkte og stridsmanende propagandaplakater igen stor betydning, og han producerede mange plakater for blandt andet Waffen-SS. Hen mod slutningen af krigen skulle Schweitzer have tilsluttet sig en Volksturm-enhed.

I 1948 blev Schweitzer dømt til bøder af de allierede. Han blev dog ikke dømt for sit medlemskab af partiet eller for den høje position han havde i partiets propagandasektion, men for sit engagement i SS, hvor Schweitzer var æresmedlem. Schweitzer blev imidlertid brændemærket som «Goebbels’ illustrator» og blev tvunget til at gå gennem «afnazificeringsprocessen».

I midten af 1950’erne var Schweitzers grafiske kundskaber igen efterspurgte, denne gangen af regeringen i Vesttyskland, som ville have Schweitzer til at producere plakater til den tyske genforening. Schweitzer døde den 15. september 1980.

Et utvalg af Hans Schweitzers plakater:

  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Glem ej Harald Damsleth..!

  • Glem ej Wolfgang vom Schemm..!

  • Glem ej Georg Sluyterman..!


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //