Krigen i Ukraine – dag 3
Opdateres løbende

UDLAND: Nordfront følger dagen igennem udviklingen i Ukraine, som i går blev genstand for en russisk invasion.

Ukrainske styrker. Foto: Nordfront/Modstandsmedia.

I løbet af natten blev kampene om den ukrainske hovedstad Kiev intensiveret. Lige før midnat holdt den ukrainske præsident Volodymyr Zelensky en tale, hvor han forsøgte at samle ukrainerne for at forsvare hovedstaden.

– De stormer os i aften. Vi er alle nødt til at forstå, hvad der venter os. Ukraines skæbne bliver afgjort netop nu, sagde han og forsøgte at indgyde mod i befolkningen.

– Natten bliver en retssag. Men vi ses i morgen.

Men i løbet af formiddagen skal Rusland endnu ikke have taget kontrol over Kiev og Ukraine har blandt andet udtalt, at det er lykkedes at skyde et russisk fly ned som var fyldt med faldskærmstropper.

Samtidig blev der i løbet af natten hørt skud og eksplosioner flere steder, blandt andet i Shulyavka-området nær Kiev Zoo.

Zelensky siges også at være i Kiev og postede en video her til morgen, der viser sig selv åben på byens gader. Klippet er blevet spredt på sociale medier.

Ruslands ambassadør i EU, Vladimir Chizhov, skal have udtalt, at målet med krigen ikke er at annektere nogen områder fra Ukraine, rapporterer RT .

På den anden side mener Chizhov, at et af målene er, at de to udbryderrepublikker Donetsk og Luhansk skal have de territorier, de gør krav på, men som Ukraine tidligere kontrollerede.

– Vi har territorier nok. Det, du måske indirekte antyder, er, at Folkerepublikkerne Donetsk og Luhansk de facto vil blive udvidet til at dække alle disse regioner, siger Chizov, som mener, at områderne skal “afspejle deres forfatninger” .

Ifølge Rusland vil det være muligt med en “ny ukrainsk regering” efter krigen.

– Den russiske hær er der ikke for at starte en krig, men for at afslutte den, siger diplomaten.

Opdatering 11.30

Et omtrentligt kort fra i morges:

Ifølge oplysninger fra borgmesteren i Lviv er russiske luftlandingsenheder landet i nærheden af ​​byen. Oplysningerne taler om tre helikoptere, der landede omkring 60 VDV-soldater. De russiske soldater siges at være blevet angrebet af den ukrainske hær og trukket sig tilbage til nærliggende skovområder.

Den russiske fremrykning mod Lviv menes ikke at være en større offensiv mod området, men skulle i stedet være en sabotageenhed. Oplysningerne fra borgmesteren modsiges dog af den ukrainske sikkerhedstjeneste.

Film fra området:

Opdatering 13.00

Flere lande støtter nu det ukrainske forslag om at udelukke Rusland fra det USA-kontrollerede internationale betalingssystem SWIFT. I dag har Italien og Cypern ændret deres holdning til spørgsmålet. Forlaget er tidligere blevet støttet af et næsten forenet EU. På nuværende tidspunkt er kun Ungarn og Tyskland imod dette forslag.

En russisk panserkolonne rapporteres at have brudt gennem de ukrainske linjer i Kakhovka, der ligger i Kherson Oblast i den sydlige del af Ukraine. Rapporten siger også, at yderligere styrker rykker frem i samme område. Byen Kherson vil dog stadig være under ukrainsk kontrol.

Opdatering 14.55

Nu siges Ungarn også at have besluttet, at støtte en udelukning af Rusland fra SWIFT-systemet. En udtalelse fra den polske premierminister på Twitter:

– Jeg talte i dag med den ungarske premierminister V. Orban. Han beroligede mig med sin støtte til omfattende sanktioner mod Rusland, herunder blokering af dem fra SWIFT-systemet.

Tyskland er fortsat tøvende med at gennemføre disse foranstaltninger. Når det siges, at det ville være meget svært at præstere teknisk, og at det ville skade mange tyske virksomheder.

Byen Melitopol, der ligger nordøst for Krim-halvøen, siges nu at være i russiske hænder. Kampene om byen må have været hårde og genereret omfattende tab på begge sider.

Russiske tropper vil også rykke frem mod byen Energodar, som efter sigende er blevet erobret. Byen har et af Ukraines atomkraftværker, som ifølge oplysninger skal producere 1/4 af landets elektricitet.

Opdatering 16.00

I Kiev har borgmesteren besluttet at indføre et udgangsforbud fra lørdag aften til mandag morgen. Beslutningen vil være baseret på at gøre det lettere for det ukrainske forsvar at skelne ven fra fjende. Tidligere i konflikten har vi kunnet se rapporter om russiske specialstyrker, der optræder i både ukrainske uniformer og i civil påklædning.

Nordfront følger udviklingen i løbet af dagen.  


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //