Forbudshetz mod Modstandsbevægelsen – nu også i Norge

MODSTANDSBEVÆGELSEN: For nyligt har landsretten i Finland udstedt et forbud mod Den Nordiske Modstandsbevægelse, samtidigt med at svenske politikere diskuterer forskellige måder at forsøge at stoppe organisationens fremgang. Nu har også norske politikere taget diskussionen op og rådmanden i Frederikstad vil nu indføre lokale indskrænkelser af grundloven.

I forgrunden Frederikstads rådmand Jon Ivar Nygård (AP). Til venstre Kjell Ingebrigtsen fra partiet Rødt, og til højre Hilde Bjørndal Nesøen, også fra Rødt.

Det er det rådmanden i den norske by Frederikstad, Jon-Ivar Nygård, som nu tager til orde for at modarbejde Den nordiske Modstandsbevægelse med «alle tilgængelige midler». Dette skal gøres ved blandt andet at gøre det vanskeligt for Modstandsbevægelsen at lave offentlige aktioner i byen. Den totalitære ordfører endda udnævnt sig selv til en slags dommer, som skal afgøre og værdisætte ytringer.

– Jeg mener ikke at alle ytringer er lige meget værd. Nazistiske budskaber har ikke samme værdi som andre ytringer.

At organisationen ikke kan forbydes lokalt, erkender Nygård, og han ønsker derfor at der udarbejdes en plan for hvordan man på kommunalt plan kan modarbejde organisationen i størst mulig grad. Et forbud, lader han de nationale myndigheder om.

– Jeg beder de nationale myndigheder at vurdere, hvorvidt der bør indføres et forbud mod den type organisationer, siger Nygård.

Kommunalbestyrelsen i Frederikstad skal da også behandle et forslag om at forhindre, at forhindre at Modstandsbevægelsen får mulighed for opinionsdannelse i byens offentlige rum. Nordfronts norske søsterside Frihetskamp har dog afsløret, at det ikke er Nygård selv – men en gruppe venstreekstremister – som står bag forslaget, som i løgnepressen beskrives som et “medborgerforslag”.

Mere præcist er det personer fra partiet Rødt – en sammenslutning af små marxistiske og trotskistiske sekter – som står bag det forslag som Nygård nu offentligt er fortaler for.

Forslaget møder modstand

Alle er dog ikke lige så begejstrede for forbudshetzen som Nygård. Højtstående embedsmænd i Frederikstad Kommune, såsom kommunalchefen og kommunens juristen, kritiserer forslaget og understreger, at der er ytrings- og foreningsfrihed i Norge, og at forslaget strider mod landets grundlov.

Selv oppositionspartiet Høyres Truls Vegaard er kritisk.

– Jeg oplever dette som vældigt ubehageligt hvis Frederikstad skulle blive en slags foregangskommune, når det kommer til indskrænkelser af ytringsfriheden, siger han til Frederikstad Blad.

Juristen Anine Kierulf fra Norges nationella institut för mänskliga rättigheter (NIM) kalder samtidigt forslaget for “problematisk”, og siger i en udtalelse, at “Norges grundlov forbyder forhåndscensur“, samt at man ikke kan forbyde organisationer at demonstrere, heller ikke selv om der fremføres et “skræmmende budskab“.

Til Frihetskamp kommenterer Haakon Forwald, som er Den Nordiske Modstandsbevægelses nationale chef i Norge:

– Fra kommunisternes side handler det vel mest om at forsøge at skabe overskrifter i løgnepressen, og ikke mindst at samle nogle PK-point hos systemet. Samtidigt ser de vel, at vi har vind i sejlene og er vældigt aktive i Østfold, og man ønsker nok derfor at forsøge at stikke os en kæp i hjulet.

– Når det kommer til rådmanden, så er han selveste definitionen af en folkeforræder.

Forwald mener at grundlovsbeskyttede rettigheder ikke betyder meget for den pågældende rådmand, så længe han, ligesom kommunisterne, kan skabe overskrifter i løgnepressen. Han mener, at selv Nygård må se Modstandsbevægelsens fremgang som en trussel.

– Dette bekymrer selvfølgelig folkeforræderne og de herrer de tjener. Af gode grunde naturligvis, siger Forwald.

Haakon Forwald, national chef for Den Nordiske Modstandsbevægelse i Norge.

Forwald understreger også, at forbudshetzen i Frederikstad ikke under nogen omstændigheder vil kunne stoppe Modstandsbevægelsen i byen.

– Frihedskampen fortsætter, og udspillet fra systemet viser blot at vi gør alt det rigtige. Vi rekrutterer godt i Østfold og historierne i løgnepressen har genereret en masse nye læsere på Frihetskamp, samt flere medlemsansøgninger. Både aktivismen og de offentlige aktioner kommer til at fortsætte som før, hvis de ikke til og med optrappes. Dette er også noget vi vil diskuterer i denne uges afsnit af Frontlinjen.

Læs mere om udviklingen i Frederikstad på Frihetskamp


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Forbud har ingen effekt på vores arbejde


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //