Säpo-chef synes at Modstandsbevægelsens «skræmmekapital» er «lidt for høj»

SVERIGE: Säpo-chefen Klas Friberg og jødiske DN advarer mod «højreekstrem vold». Samtidigt indrømmer de, at den egentlige trussel kommer fra såkaldt islamisme.

Säpo-chefen Klas Friberg ved Almedalsuken. Foto: Nordfront.

I et interview med Säpo-chef Klas Friberg i Dagens Nyheter indleder  avisen med at hetze mod Den Nordiske Modstandsbevægelse. «Flere organisationer har afstået fra at besøge politikerugen i år på grund af nazisterne», skriver den jødiske avis.

Friberg mener også, at problemet med Den Nordiske Modstandsbevægelse er organisationens «skræmmekapital». Præcist hvad han mener, er noget uklart, men muligvis kan det handle om jødisk ejede avisers overskrifter, som «Säpo-chefen advarer mod højreekstrem vold» efterfulgt af påstandene om, at Den Nordiske Modstandsbevægelse er skyld i, at flere organisationer ikke deltager i Almedalsugen.

Säpo-chefen mener desuden, at den såkaldte skræmmekapital er «lidt for høj», og at faren ved at deltage i den samme politikeruge som Modstandsbevægelsen er overdrevet.

– Det betyder, at mange mennesker er bange for dem, og jeg respekterer det fuldt ud. Men de lever meget højt på deres skræmmekapital. De når deres mål ved at få folk til måske ikke at rejse hertil [til Almedalen, red. anm.] eller måske ikke fuldt ud at udtrykke deres synspunkter.

Præcis hvordan Den Nordiske Modstandsbevægelse har fået folk til ikke at rejse til Almedalen eller hvorfor dette skulle være et mål for organisationen, forklarer han ikke. Friberg afslører derimod, at det ikke er nogen organisation, men enkeltpersoner, som egentlig står for truslen om «højreekstrem vold».

– Christchurch hvor, uden at gå i detaljer om gerningsmanden, en person, som sandsynligvis ikke har været organiseret i et lignende hvidt magtmiljø, er blevet trukket ind i denne radikalnationalistiske ideologi og mente, at han kunne tage loven i egne hænder og for at påvirke samfundet begår de forfærdelige forbrydelser, som han gjorde. Det er den slags risiko, vi ser.

Til spørgsmålet om noget lignende Christchurch kunne ske i Sverige, svarer Friberg:

– Ja, men at folk skulle kunne radikaliseres hurtigt og tage loven i egne hænder, er der en potentiel risiko for i alle vestlige lande.

Når det kommer til terrorhandlinger, er det dog det såkaldte islamistiske miljø, der er den største trussel, siger DN og Friberg. Men der findes også en «langsigtet efterretningstrussel»”, ifølge Friberg.

– Jeg vil ikke vurdere, hvilken der er størst. Det som ligger nærmest, og som vi snakker mest om, er terrortrusselniveauet og terrormiljøet, vi har i Sverige. Det andet er efterretningstruslen, hvor statslige aktører retter opmærksom til om aktiviteter som bedrives i Sverige. Det er vigtigt at understrege efterretningstruslen. Men efterretningstruslen er langsigtet, den er vedvarende fra de statslige aktører, som ønsker at kortlægge, stjæle og forberede sig på at forstyrre os i fremtiden.

Kilde:
Dagens Nyheter


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Martin H says:

    Det er åbentbart skræmmende for nogle at Den Nordiske Modstandsbevægelse vil det Nordiske folk det bedste


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //