Skandaledommen ophæves – Vera Oredsson frifindes for at have vinket

SVERIGE: Budskabet da Retten i Falun dømte Vera Oredsson for «hetz mod folkegruppe» var tydelig: Nationalsocialister må ikke vinke til klovne. Men ankedomstolen køber ikke lægdommernes ræsonnement og afviser den opsigtsvækkende dom.

Da Vera Oredsson vinkede d. 1. maj 2016 i Borlänge.

Det var under Den Nordiske Modstandsbevægelses 1. maj demonstration i Borlänge i 2016, at Vera Oredsson blev fotograferet, da hun vinkede til en gruppe moddemonstranter, som stod nogle hundrede meter væk. Fotografen Fredrik Almroth – som selv var en af ​​moddemonstranterne – har efterfølgende vidnet om, at han selv aldrig så, at Oredsson skulle have udført nogen såkaldt heiling, men valgte stadig at rapportere hende, da han indså, at billedet kunne tolkes sådan.

Lokale antiracister i Dalarna startede også en omfattende masseanmeldelseskampagne mod Oredsson, da de troede, at det ville øge chancen for en fældende dom mod hende.

Da sagen gik i retten, blev mange overrasket over, at anklageren ikke havde formået at grave ét eneste vidne frem, der kunne bevidne at have set Oredsson udføre den ulovlige hilsen, som hun blev anklaget for. I stedet var det kun fortolkningen af  fotografiet, der var grundlaget for tiltalen.

Forsvaret kunne derimod indkalde to vidner som kunne bevidne, at Oredsson kun havde vinket. Nordfronts nyhedsredaktør Simon Holmqvist – som ses på billedet ved siden af ​​Oredsson – fortalte, at det var ham der først havde vinket til moddemonstranterne, og derefter opfordret Oredsson til at «vinke til sine fans».

På trods af dette valgte Retten i Falun at dømme Oredsson for hetz mod folkegruppe. Retten mener, at Oredsson havde sin arm i en «unødvendig højde i betragtning af, at hun skulle have vinket til folk, der måtte havde været placeret lavere end hende» og at den omstændighed, at hun er en velkendt nationalsocialist, ligger hende til last. Ifølge Retten burde Oredsson have været opmærksom på, at hendes arm kunne opfattes som værende hævet på en ulovlig måde, og at hun derfor måtte være skyldig i forbrydelsen.

Ankedomstolen underkender dommen fra Retten i Falun

Vera Oredsson nægtede imidlertid anklagerne, og sagde blandt andet, at hun, som voksede op i det tredje rige, aldrig kunne få sig selv til at lave en Hitler-hilsen til «klovne», som flere af moddemonstranterne var klædt ud som. Hun valgte derfor at anke den opsigtsvækkende dom til ankedomstolen.

I mandags meddelte Svea Ankedomstol, at de underkender Rettens dom. Ankedomstolen mener, at et øjebliksbillede ikke er tilstrækkeligt bevis, da det ikke viser hele armbevægelsen. Desuden påpeges det, at intet vidne på pladsen overhovedet så Oredsson udføre en Hitler-hilsen.

I domsafgørelsen skriver Svea Ankedomstol:

Som forvaltningsdomstolen har forklaret, viser et fotografi en kort del af en hændelse, og det er ukendt, hvad der skete før og efter. Fotografiet er et øjebliksbillede, nemlig da Vera Oredssons hånd er oprejst. Hvis fotografiet var blevet inkluderet i en billedsekvens, kunne man se, hvad der skete før eller efter et øjebliksbillede blev taget. En sådan undersøgelse er ikke blevet præsenteret. Fotografen Fredrik Almroth har udtalt, at han ikke bemærkede gestikuleringen før efter demonstrationen, da han gennemgik sine billeder fra dagen. Der findes heller ingen vidnesbyrd, på trods af, at både demonstranter og moddemonstranter og politiet var på stedet. Desuden viser fotografiet, at en anden person, NN, vinker mod en person uden for billedet.

Ifølge Ankedomstolens opfattelse kan et øjebliksbillede – selv om gestikuleringen i sin sammenhæng kan betragtes som belastende – ikke konkludere, at det er en Hitler-hilsen. Med det høje beviskrav, der gælder i straffesager, er det derfor ikke uden rimelig tvivl, at Vera Oredsson har begået den påståede handling. Tiltalen skal derfor afvises.

Vera Oredsson siger, at hun er lettet og glad for frifindelsen.

– Hele historien er jo spektakulær, og tiltalen var selvfølgelig bare det rene sludder. Jeg har jo bare vinket og ikke «heilet», som min advokat også har vist. Advokaterne i ankeretten har tydeligvis større forstand, end de politikere der dømte mig i Falun, siger Oredsson.

– Jeg er også glad for, at jeg ikke behøver at ende i strafferegisteret. Selvom «hetz mod folkegruppe» bare er nonsens, ville det naturligvis være ærgerligt at havne der bare for at vinke til nogle klovne.

Kilde:
Nordfront


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • håber hun får det godt


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //