Skorzeny: Det Tredje Riges dygtigste kommandosoldat

Dagens dato 12. juni: På denne dag i 1908 blev Otto Skorzeny født. Skorzeny skulle gå over i historien som Det Tredje Riges dygtigste kommandosoldat. Han blev verdensberømt efter sin vovefulde redning af Mussolini i Grand Sasso.

Otto Skorzeny blev født den 12. juni 1908 i Wien, Østrig. Han blev uddannet som ingeniør ved Wiens tekniske universitet. I 1932 sluttede han sig til det østrigske NSDAP.

Den kommandooperation, der gjorde Otto Skorzeny verdensberømt, var redningen af Benito Mussolini i Grand Sasso den 12. september 1943. Baggrunden var følgende: Den 25. juli 1943 fandt der et statskup sted i Italien, og Mussolini blev arresteret. Den italienske konge Victor Emmanuel udnævnte en ny regering under general Badoglio. I første omgang havde Badoglio forsikret tyskerne om, at Italiens nye regering ville fortsætte med at kæmpe på tysk side i krigen, men det var en løgn.

Hitler gav ordre til at finde og løslade Mussolini og udpegede SS-Hauptsturmführer Otto Skorzeny til at lede operationen, som blev kaldt »Operation Eg«. For at forhindre tyskerne i at befri Mussolini, blev han holdt fanget på et hemmeligt sted. Han blev også flyttet rundt til forskellige steder. Gennem rekognoscering lykkedes det endelig Skorzeny og hans mænd at finde frem til det sted, hvor Mussolini blev holdt fanget: hotellet Campo Imperatore, som ligger højt oppe på Grand Sasso-bjergkæden.

Den eneste vej op til hotellet var en velbevogtet svævebane. At komme op ad bjergvæggen var udelukket, da det krævede overraskelse, og området var ekstremt let at forsvare. Tyskerne besluttede derfor at angribe hotellet ved hjælp af svævefly, som skulle forsøge at lande i det bjergrige og skrånende terræn meget tæt på hotellet.

Den 8. september sluttede Italien pludselig separatfred med de allierede og stak dermed et kæmpende Tyskland i ryggen. Tyskerne havde dog haft mistanke om noget lignende og havde lagt planer om at afvæbne den italienske hær og besætte Italien, når det skete. Men nu var det vigtigt at befri Mussolini, fordi man frygtede, at Badoglio-regeringen ville udlevere ham til de allierede.

Klokken 14.05 den 12. september landede ti svævefly af typen DFS 230 i nærheden af hotellet, som lå i over 2.100 meters højde over havets overflade. Kommandostyrken bestod af 72 faldskærmssoldater og 16 SS-kommandosoldater under Otto Skorzenys kommando. Skorzeny havde også den italienske general Fernando Soleti med sig, hvis det blev nødvendigt at forsøge at overtale vagterne til at overgive sig.

Et af svæveflyene styrtede ned i bjerget, og mændene i det blev alvorligt kvæstet. I en dristig manøvre lykkedes det Skorzenys svævefly at lande lige uden for hotellet. SS-mændene og faldskærmstropperne, anført af Skorzeny, styrtede ud og stormede hotellet. De overraskede vagter overgav sig straks. Mussolini blev eskorteret ud og hen til et let tysk fly, en Fieseler Storch, som i mellemtiden havde formået at lande i nærheden af hotellet.

Skorzeny og Mussolini i midten uden for Hotel Campo Imperatore.

Mussolini brød sig ikke om at skulle om bord på det lille fly, som med ham og Skorzeny om bord var alt for tungt lastet. Desuden var startafstanden alt for kort, før bjergvæggen kollapsede. en film af aktionen kan man se Mussolini med et anstrengt udtryk i flyet, lige før det letter sammen med den ganske vist dristige Skorzeny, som det tidspunkt virkede meget munter.

Men piloten, kaptajn Gerlach, der var personlig pilot for faldskærmssoldaten general Kurt Student, var meget erfaren og formåede at transportere Mussolini og Skorzeny sikkert til en luftbase uden for Rom, hvor de ankom mindre end to timer efter, at svæveflyene var landet i Grand Sasso. I lufthavnen ventede et tysk Heinkel He 111-bombefly, som straks fløj dem til Wien, hvor de overnattede, inden de næste dag rejste videre til München for at møde en meget glad Hitler.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Glædelig fødselsdag til inkarnationen af dristighed.

  • Torbenssøn says:

    Endte hans karriere ikke med at han jagede national socialister for Israel?

  • Hvis du stoler på jødernes historie, så jo.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //