Sober october

SUNDHED: Nu er det oktober, og Daniel Olofsson har igen tænkt sig at være ædru i løbet af denne måned.

I dagens verden oversvømmes vi konstant af forskellige sundhedstendenser og udfordringer, der kommer og går. På det seneste er flere begyndt at bemærke oktober måned og den voksende trend med “Sober October” (Ædru oktober). Det hele begyndte i Australien i 2010, da sundhedsorganisationen Life Education startede en kampagne for at indsamle penge sammen med Macmillian Cancer Support i England. Snart begyndte en del af meme-verdenen også at hoppe med på vognen, og på den måde fik også jeg kendskab til dette fænomen.

Selve ideen med Sober October går ud på, at man simpelthen skal holde sig ædru i hele oktober måned. Dette kan lyde banalt og let at gøre, men med vores moderne drikkekultur ser det ud til at være meget svært at få folk til at undlade at drikke i bare en enkelt måned.

Normalt plejer januar at være en populær måned for dette. Efter julens fråseri og nytårsaften er en ædru måned ofte et populært nytårsforsæt, ofte med meget mislykkede resultater. Men nu er det efterår, og den stadig mere populære trend med Sober October er her.

Hvorfor skulle man så gå denne måned igennem ædru? En måske overfladisk aspekt er, at det kan være sjovt at deltage i en verdensomspændende sundhedstrend sammen med mange andre. På sociale medier og i forskellige memegrupper blomstrer lignende udfordringer. Hvorfor ikke deltage og se, om man kan klare hele vejen, og måske opnå målet, hvor mange andre med mindre selvdisciplin fejler.

Men det er ikke kun konkurrencelystne og dem, der ønsker at udfordre deres selvdisciplin, der burde gøre oktober til en mere ædruelig måned. Der er også mange sundhedsmæssige aspekter, og man får tid til at reflektere over sit eget alkoholforbrug. Måske opdager man, at alkohol egentlig ikke er så vigtig, og man kan på den måde skære ned og have det bedre både fysisk og psykisk.

Ud over at Sober October kan styrke karakteren og give os en generel bedre følelse, har jeg også dykket lidt dybere ned i, hvad alkohol faktisk gør ved os, og jeg opsummerer her de fem største fordele ved at drikke mindre eller helt stoppe med at drikke alkohol.

 

5. Man får en bedre mave

At leveren tager skade af alkohol er måske ikke nogen nyhed. Meget alkohol kan føre til ting som skrumpelever og leverkræft, men hvordan fraværet af alkohol bidrager til, at leverens funktioner forbedres, ved alle måske ikke. For eksempel øges leverens produktion af galde uden alkohol, og dermed bliver fordøjelsen af fedt bedre. Alkohol påvirker også bugspytkirtlen, som sammen med leverens produktion af galde er vigtig for selve fordøjelsen.

Alkohol irriterer maveslimhinden og resulterer dermed i mere mavesyre og påvirker også tarmbevægelserne. Dette er noget, som mennesker med IBS godt er klar over. Alkohol er også afslappende for musklerne i svælget og spiserøret, hvilket øger risikoen for sure opstød og halsbrand.

Alt dette undgår man uden alkohol og man får derfor en bedre mave.

 

4. Man sover bedre

Når kroppen forbrænder alkohol, stiger pulsen, og når man sover beruset, befinder kroppen sig i en slags stress-tilstand. Selvfølgelig påvirker dette ens søvn, og man vågner ofte træt og dårligt udhvilet, selvom man ikke har drukket specielt meget.

Da alkohol også har en afslappende effekt, påvirker det også svælget og musklerne i halsen og bidrager til, at man ofte snorker mere, når man har drukket. Snorken og søvnapnø påvirker som bekendt søvnen på en negativ måde.

Hvis man ikke drikker alkohol, kan man undgå disse problemer, og søvnen bliver bedre.

 

3. Man taber sig

At drikke sig mæt i øl eller andre alkoholholdige drikkevarer er svært, selvom alkohol indeholder meget energi og kulhydrater. Alkohol indeholder faktisk hele 7,1 kcal/gram, hvilket svarer til smør, der indeholder omkring 80% fedt. Alkohol mindsker også frigivelsen af mæthedshormonet cholecystokinin, hvilket ikke ligefrem hjælper med at skabe en følelse af mæthed, tværtimod. Som prikken over i’et sættes fedtforbrændingen på pause, når vi drikker, fordi leveren har travlt med at forbrænde alkoholen, og al den overskydende energi, vi får ud over alkoholen, lagres i fedtvævet.

Et andet måske mindre kendt aspekt, som måske også passer ind her er, at alkohol påvirker vores kønshormoner. Når leveren forbrænder alkohol, sættes kroppens produktion af testosteron på pause, og for at gøre tingene endnu værre for os mænd, stopper leveren også med at fjerne østrogen. Så de “mandepatter”, som øl-elskende sofakartofler ofte har, er måske egentlig mere end bare “mandepatter.”

Uden alkohol bliver fedtforbrændingen bedre, og det bliver nemmere at tabe sig, samt både testosteron- og østrogenniveauerne holdes på det rette niveau.

 

2. Man får bedre blodtryk

Når man drikker alkohol, stiger blodtrykket, og det øger risikoen for hjertearytmier. Alkohol forringer også knoglemarvens evne til at danne blodlegemer, hvilket igen påvirker de hvide blodlegemer. De hvide blodlegemer beskytter kroppen mod forskellige typer infektioner, såsom forkølelse.

Hvis man stopper med at drikke alkohol, falder blodtrykket, og man får flere hvide blodlegemer, hvilket er godt for hjertet og øger ens modstandskraft mod infektioner og i sidste ende også andre sygdomme.

 

1. Man har det bedre psykisk

Hvis man generelt har det dårligt psykisk, bidrager alkohol ofte til, at dette forværres. Alkohol kan midlertidigt lindre angst og stress, da det påvirker hjernens belønningsystem ved at frigive dopamin og endorfiner. Men alkohol forstyrrer også hjernens signalstoffer, hvilket kan bidrage til endnu mere angst og stress. I værste fald kan det føre til dyb depression, og for meget alkohol kan endda få hjernen til at hæve, hvilket naturligvis ikke er optimalt hverken for velbefindendet eller hjernens funktioner generelt.

Hvis man undlader alkohol, undgår man manipulationen af hjernens belønningsystem, og man får en bedre og mere stabil psykisk tilstand. At undgå tømmermænd betyder også, at man føler sig stærkere og fuld af energi, man bliver mere skarp, får øget fokus og bedre koncentrationsevne.

 

Så nu er det tid til, at flere af os gør dette. Deltag i en måned uden alkohol og styrk dit helbred!


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Sober October = abe-elskernes kulturmord på tyskernes oktoberfest.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //