Sociale Dage i Kolding

MODSTANDSBEVÆGELSEN: Medlemmer fra Rede 1 var i lørdags samlet omkring de Sociale Dage i Kolding. 

Koldinghus set fra Slotssøen. Foto: Hubertus, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons. Redigeret.

De sociale dage bød denne gang på en tur til Kolding, hvor medlemmer fra Modstandsbevægelsens Rede 1 startede med at besøge Koldinghus.

Koldinghus blev anlagt i 1268 for at vogte over kongerigets sydlige grænse. Fra slotsbanken højt hævet over byen skulle slottet vække ærefrygt. Gennem århundreder var Koldinghus et af landets vigtigste kongeslotte. Det brændte i 1808 under spanske troppers indkvartering og stod længe som en romantisk ruin. I dag fremstår Koldinghus som en smuk historisk perle med en række enestående rum og sale med skiftende særudstillinger.

Tv. Frederik d. 9, »Sømandskongens« uniform. Th. Dronning Margrethes egen færøske nationaldragt

Mussets særudstillinger startede med en replika af Kongeskibet Dannebrog samt en lang række genstande med tilknytning til Kongeskibet, fx Dronningens broderede puder til skibet. Kronprinsen og Prins Joachims matrostøj fra 1970’erne og det strålerør, der blev brugt til Frederik 9.s morgenbad på agterdækket.

Historien om livet om bord igennem tre generationer illustreres gennem kongefamiliens private film, fotografier og egne personlige effekter forbundet med de årlige sommertogter.

Flora Danica-stellet.

Herefter kunne man se det såkaldte Flora Danica-stel, der med 1.530 intakte dele er verdens bedst bevarede pragt-stel fra 1700-tallet.

Krigsfortjenesteskors.

Efter at have været rundt i slottets mange sale og se samtlige udstillinger, fortsatte selskabet turen hen til Staldgården, lige nedenfor Koldinghus, her skulle der efter sigende være en udstilling om Gestapo.

Gestapo havde under »besættelsen« hovedkontor i Staldgården ved Koldinghus, og der var i bygningerne anrettet to celler der fungerede som arrest, ligesom der også blev gennemført forhør i bygningerne.

Udstillingen indholdte primært tre forskellige film af tyve minutters varighed, som man kunne se i den ene af de to celler. Filmene fungerede som vidnesbyrd for de der sad arresteret.

LÆS OGSÅ: Var Danmark nogensinde besat?

De udstillede effekter var til gengæld meget begrænsede i forhold til, at udstillingen skulle omhandle Gestapo. Af effekter der skulle have tilhørt Gestapo fandtes kun et Krigsfortjenesteskors og fem piske, der skulle være blevet brugt under forhørene på Staldgården.

Krigsfortjenesteskorset blev tildelt Karl Peter Brinkmand som tak for sin store indsats for Gestapo. Medaljen var ellers normalt forbeholdt dem der aktivt havde deltaget i krigshandlinger.

En lille indrømmelse – omend en indrømmelse.

Det første syn der mødte en på udstillingen, var en lille indrømmelse om, at populærkulturen har fremstillet Gestapo i et lidt for »fiktionspræget« lys.

LÆS OGSÅ: Bent Faurschou Hviid: En morder og terrorist

Efter at have fået alt det ud af Koldinghus som man kunne, begav selskabet sig videre ned mod Kolding by. Her blev der spist en hyggelig frokost og derefter fulgte der en byvandring hvor der sås mange flotte velbevarede huser, ligesom selskabet tog sig tid til at fjerne folkefjendtlig propaganda og i stedet opsætte Modstandsbevægelsens egen propaganda.

En givende dag i godt vejr med kammerater ved sin side lod alle takke af.

Flere postkasser fik ligeledes en hilsen fra Modstandsbevægelsen.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //