Sociale Dage i Silkeborg

MODSTANDSBEVÆGELSEN: Medlemmer fra Modstandsbevægelsen besøgte på de Sociale Dage Silkeborg Bunkermuseum.

Søndag var en gruppe medlemmer af Den Nordiske Modstandsbevægelse i Silkeborg til afholdelse af De Sociale Dage. Denne måned var træningen erstattet af et besøg på Silkeborg Bunkermuseum.

På museet, som er indrettet i en tyskbygget underjordisk bunker fra krigens tid, kan man se en række originale effekter fra det tyske beskyttelsesbesøg i 1940’erne, heriblandt uniformer, hjelme, flag og våben.

De besøgende fra Modstandsbevægelsen gik på opdagelse blandt effekterne og fik flere gode fortællinger fra museumskustoden, som fortalte, at området hvor de mange bunkere var placeret, Silkeborg Bad, fra 1943 var den øverstkommanderende general Herman von Hannekens hovedkvarter i Danmark. I Berlin frygtede man en invasion på den jyske vestkyst og staben skulle tæt på, dog tilbagetrukket fra den potentielle kampzone, så de kunne organisere og styre forsvaret. Derfor flyttede de til Silkeborg Bad på ordrer fra OKW i Berlin.

Tyskerne overtog de fleste bygninger på badet, men opførte selv flere barakker og bunkers rundt om i parken og skoven. Langsomt voksende det beslaglagte område til at strække sig fra Ørnsø til Almind Sø og ved »befrielsen« havde tyskerne opført tæt på 50 bygninger og bunkers.

Kustoden fortalte desuden om den flygtningelejer som lå i området, som var etableret for at huse de borgere i Østpreussen som måtte flygte for at undgå den røde hær.

En fortælling om en familie på flugt. Klik for at forstørre.

Museet havde desuden en udstilling om kvinder i krig, hvor man kunne se en kvindelig tysk uniform og læse om kvindernes opgaver på Badet i 40’erne.

En planche om kvinder i krig. Klik for at forstørre.

Efter fortællingerne fra kustoden kunne der ses nærmere på de forskellige originale effekter, og visse effekter kunne man se på med fingrene, hvilket med højeste sandsynlighed vil være af interesse for enhver rask mand.

Efter den guidede rundvisning i den indrettede bunker, gik turen ud i området på jagt efter nogle af de andre bunkere der er åbne for offentligheden, nærmere bestemt to store telefonbunkere.

På vejen til telefonbunkerne passeredes der flere mindre bunkere, hvor mindst én blev udforsket.

Se flere billeder fra de Sociale Dage nedenfor:






  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Søren kam says:

    Fedt! Bunkermuseet i Hanstholm har også mange fede effekter. De er dog alle bag glasmontre så vidt jeg husker.

  • Odense bunkermuseum er indrettet i en bunker fra den kolde krig. Bestemt et besøg værd.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //