Spændinger ved grænsen mellem Serbien og Kosovo

SERBIEN: Kosovo har strammet grænsekontrollen ved grænsen til Serbien efter at tre kosovo-albanske politibetjente blev anholdt af serbiske styrker, hvilket har øget spændingerne mellem landene. Samtidig har Kosovo indført restriktioner for serbiske køretøjer og varer ved grænseovergangen Merdare.

Serbien, Kosovo. Grafik: Nordfront

Kosovo skærper kontrollen ved grænsen til Serbien efter at tre af deres politibetjente er blevet anholdt af serbiske styrker, meddelte premierminister Albin Kurti torsdag og krævede samtidig øjeblikkelig frigivelse af de anholdte.

Både Beograd og Pristina har angivet forskellige steder for anholdelsen af de tre politibetjente og beskyldt hinanden for ulovligt at krydse grænsen.

Anholdelserne er de seneste begivenheder, der har øget spændingerne mellem Kosovo og Serbien og vakt bekymring for fornyet vold mellem de tidligere krigsførende parter.

Ved grænseovergangen Merdare, den største mellem Kosovo og Serbien, dannede der sig torsdag morgen en lang kø af lastbiler efter Kosovos beslutning om at forbyde lastbiler med serbiske nummerplader og serbiske varer fra at komme ind på dets territorium.

En reporter fra Reuters så små køretøjer med serbiske nummerplader krydse grænsen, på trods af regeringens meddelelse om, at alle køretøjer, herunder biler, ville være forbudt.

“På grund af sikkerhedsproblemerne er grænsekontrollen skærpet øjeblikkeligt over for Serbien,” sagde Kurti på en pressekonference torsdag.

“Vi kræver øjeblikkelig frigivelse af de tre kidnappede politibetjente og opfordrer det internationale samfund til at fordømme Serbiens aggressive handlinger,” sagde Kurti.

Serbiens præsident Aleksandar Vučić, der hævder, at de tre kosovo-albanske politibetjente blev anholdt dybt inde på serbisk territorium, mødte ambassadørerne fra USA, Italien, Frankrig, Tyskland og Storbritannien, der sammen udgør den såkaldte “Quint”-gruppe.

“Jeg talte med repræsentanter for EU og Quint-gruppen. Jeg har bedt dem gøre alt, hvad der står i deres magt for at stoppe Kurti fra at starte en ny krig på Balkan,” skrev Vučić på sin Instagram-konto efter mødet.

Onsdag meddelte Den Europæiske Union, at de er enige om sanktioner mod Kurtis regering og anklager ham for ikke at have taget skridt til at mildne den bredere krise.

Kosovo erklærede sig selvstændigt fra Serbien i 2008, næsten et årti efter et oprør af den albanske majoritet på 90 procent.

I 1999 drev en NATO-bombekampagne serbiske sikkerhedsstyrker ud af Kosovo, men Beograd betragter stadig området som en sydlig provins.

Kosovo og Serbien deler en 400 km lang grænse, som ikke er tydeligt markeret eller aftalt.

Volden blussede op sidste måned, hvor 30 NATO-fredsbevarende og 52 serbere blev såret i sammenstød i fire primært serbiske kommuner i det nordlige Kosovo.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //