Spiondømte Jonathan Pollard: «Jøder vil altid have dobbeltloyalitet»

JØDESPØRGSMÅLET: Jødiske Jonathan Pollard blev i 1985 dømt til livstid i fængsel i USA for at have spioneret for Israel, men blev løsladt i december sidste år og fløj straks med sin kone til Israel, hvor han i lufthavnen blev taget imod som en helt af statsminister Benjamin Netanyahu. I et interview med Israel Hayom Daily fortæller han om sine bevæggrunde og hvilke tanker han har omkring loyalitet, som jøde.

Statsminister Benjamin Netanyahu og Jonathan Pollard Foto: GPO.

Jødiske Jonathan Pollard arbejdede med efterretning, som civilist, for den amerikanske flåde, da man til sidst blev mistænksomme over for hans arbejde, og hvor det havnede. Pollard indså selv, at mistanken var blevet vækket og forsøgte at gå til den israelske ambassade i Washington, da han blev arresteret. Tjenestemænd i toppen af ​​det amerikanske militær udtalte, at spionvirksomheden havde gjort betydelige skader, og de samme embedsmænd modsatte sig stærkt at Pollard skulle gives nogen straffereduktion. Han blev imidlertid løsladt efter kun 30 år af sin livstidsdom efter aktiv lobbyarbejde og påvirkning fra jødiske ledere og grupper.

Nu har Pollard givet sit første interview efter løsladelsen til den jødisk-israelske avis Israel Hayom, en avis, der blev grundlagt af den nu afdøde milliardær Sheldon Adelson (sidstnævnte stillede også sit private fly til rådighed for Pollard og hans kone, da de vendte tilbage til deres hjemland.) I interviewet forklarer Pollard blandt andet jødernes loyalitet eller rettere manglen på sådan:

– Når alt kommer til alt, gældende beskyldninger om dobbeltloyalitet, er svaret, beklager, men vi er jøder, og som jøder vil vi altid have dobbeltloyalitet.

På spørgsmålet, om han havde nogle råd til jøder i USA, svarer Pollard:

– Hvis jeg skal give råd til jøder i USA, må det være, at hvis du arbejder i det amerikanske sikkerhedsapparat, skal du spionere for Israel. Ikke at gøre noget er uacceptabelt, så bare at emigrere til Israel er uacceptabelt. At gøre brug af aliyah [retten til at immigrere til Israel og blive statsborger, red. note] er ikke acceptabelt. Du er nødt til at beslutte, at omtanken for Israel og loyaliteten til Israel og loyaliteten til andre jøder er vigtigere end dit liv. Hvis du ikke gør noget og vender ryggen til eller bare gør brug af aliyah, og bare fortsætter med dit liv, så er du ikke bedre end de jøder, der efter ødelæggelsen af ​​templet* sagde: det er ikke mit ansvar.

* Templet i Jerusalem. Selvom templet blev ødelagt flere gange, afspejler Pollards udsagn sandsynligvis den romerske indtog i byen i år 70.

Kilder:
JTA
The Times of Israel


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //