Statue af Lenin rejst i Tyskland

Tyskland: Opsætningen af statuen sker efter politiske og juridiske slagsmål, og utallige nedrivninger af andre statuer rundt om i den vestlige verden.

I en tid, hvor en lang række statuer af personer med kontroversiel baggrund er væltet verden over, blev en ny statue af den tidligere sovjestiske leder Vladimir Lenin lørdag afsløret i Tyskland.

Den mere end to meter høje statue er rejst i byen Gelsenkirchen uden for hovedkvarteret for det lille marxistisk-leninistiske parti MLPD.

Partileder for det marxistisk-leninistiske parti MLPD, Gabi Fechtner.

– Tiden er løbet fra monumenter for racister, antisemitter, fascister, antikommunister og andre fortidsminder. Men Lenin var en tænker forud for sin tid med verdenshistorisk betydning og en tidlig forkæmper for frihed og demokrati, argumenterer partileder Gabi Fechtner.

Hun stod selv for afsløringen lørdag eftermiddag, da hun trak et stort rødt klæde af statuen og præsenterede den for de fremmødte.

Ifølge MLPD har statuen medført stor interesse, også fra Rusland, og lørdagens afsløring blev ifølge AFP fejret med pølser og kage.

Politikere kæmpede imod

Beslutningen om at opstille en statue af Lenin på tysk grund kommer 30 år efter, at landet blev genforenet. Inden da var det fra tiden efter Anden Verdenskrig og i mere end fire årtier delt i Vesttyskland og et Østtyskland, hvor sidstnævnte var under sovjetisk-kommunistisk kontrol.

I Gelsenkichen i Ruhr-distriktet er det da også langt fra alle, der er glade for den nye byudsmykning.

Allerede i marts vedtog distriktsrådet en resolution om at tage ethvert juridisk greb i brug for at blokere for opsætningen af statuen. Rådet “vil ikke tolerere sådan et antidemokratisk symbol i sit distrikt”, lød det fra politikerne.

– Lenin repræsenterer vold, undertrykkelse, terrorisme og forfærdelig menneskelig lidelse, forklarede partierne.

Men senere på måneden afviste en domstol politikernes forsøg på at bremse statuen.

Borgmester: Diktator på en piedestal

I en af flere videoer om statuerejsningen, som byrådet i Gelsenkirchen har offentliggjort på Youtube, hæfter borgmester Frank Baranowski sig ved, at den nye statue bliver rejst i en tid, hvor mange lande “reflekterer over fortiden”.

– Det er svært at affinde sig med det faktum, at en diktator fra det 20. århundrede bliver sat på en piedestal, og at der derved bliver skabt et mindested. Desværre tog domstolene en anden beslutning, og det må vi acceptere, men ikke uden at kommentere det, siger borgmesteren ifølge BBC.

Dette sker mens Black Lives Matter-demonstranter verden over de seneste uger har væltet og fjernet statuer og andre monumenter, der blandt andet trækker tråde til koloniseringen og slaveriet.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Lars Agerbæk med æ says:

    send dem i Gulag hele bundtet!

  • man tror det’ løgn….


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //