Svenske regioner tager pause fra vaccine på grund af bivirkninger – dansk frontpersonale er bekymret

CORONAVACCINE: To svenske regioner har midlertidigt indstillet brugen af AstraZeneca-vaccinen som følge af et uventet højt antal af personer som oplever bivirkninger.

Cirka 100 ud af 400 hospitalsansatte – eller næsten hver fjerde – har oplevet milde bivirkninger efter AstraZeneca-vaccinen i Region Sörmland.

Antallet af bivirkninger hos personer i den svenske sundhedssektors frontlinje er uventet højt og får nu konsekvenser.

To svenske regioner har midlertidigt indstillet brugen af AstraZeneca-vaccinen som følge af bivirkninger som feber hos de vaccinerede og en følgende risiko for sygemeldinger.

– Vi stopper, dels fordi vi skal have undersøgt det her, men også fordi vi ikke ønsker at få en for presset personalesituation, lyder det fra Magnus Johansson, der er medicinansvarlig i regionen, til SVT.

 

Flere gange højere antal bivirkninger end i testforsøg

Den britisk-svenske medicinalproducent AstraZeneca beklager ifølge SVT den relativt høje andel af vaccinerede, der oplever bivirkninger. Et tal, som er flere gange højere end testforsøg havde indikeret.

– Det er ikke godt. Der ser ud til at have været en større andel med bivirkninger forventet. I studier har vi set omkring 10 procent vaccinerede få disse bivirkninger, siger Andreas Heddini, medicinsk chef for AstraZeneca i Norden, til SVT.

Den medicinske chef siger, at typen af bivirkninger, altså let feber, er som forventet.

Men Andreas Heddini siger samtidig, at man vil arbejde videre på at finde en årsagssammenhæng til det forholdsvis høje antal bivirkningsramte.

AstraZeneca-vaccinen er først for nylig blevet godkendt til brug i EU.

I både Danmark, Norge og Sverige har myndighederne dog anbefalet, at man ikke bruger AstraZeneca-vacciner til personer over 65 år på grund af en noget lavere effektivitet end Pfizer/BioNTech og Modernas vacciner.

 

Dansk frontpersonale vil have klar besked

Samtidig har både Dansk Sygeplejeråd og FOA efterlyst klar besked om, hvorvidt den svensk-britiske vaccine er tilstrækkeligt god. Ikke mindst når det handler om at beskytte mod virusvarianter som den sydafrikanske B1351.

Et sydafrikansk studie har vist, at vaccinen kun reducerede mild til moderat sygdom i 22 procent af tilfældene med den sydafrikanske virusvariant B1351.

Thomas Senderovitz, direktør i Lægemiddelstyrelsen, karakteriserer AstraZenecas vaccine som “virksom og sikker”.

Men i Dansk Sygeplejeråd siger formand Grete Christensen, at man vil have klar besked om vaccinens validitet og virkning.

– Hvis sygeplejersker og andre sundhedsfaglige bliver syge, er det ikke alene medarbejderne, men hele sundhedsvæsenet, der risikerer at blive påvirket, sagde hun tidligere på ugen til TV 2.

Vaccinen fra AstraZeneca er foreløbigt blevet godkendt til brug på personer under 65 år, der ikke er i risiko for et alvorligt forløb med coronavirus.

Årsagen er, at der mangler dokumentation for, hvor virksom vaccinen er for ældre aldersgrupper.

AstraZeneca er lige nu i gang med kliniske tests på de ældre befolkningsgrupper.

Onsdag meddelte Verdenssundhedsorganisationen (WHO) dog, at vaccinen også anbefales til brug på personer over 65 år.

 

Kilde:
TV2


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //