Sverige »drukner i syfilis« – homoseksuelle og transpersoner udpeges som bærere

PANDEMI: Antallet af smittede med syfilis er stærkt stigende i Sverige. »Vi drukner i syfilis« advarer overlæge.

Stockholm Pride. Foto: Nordfront.

Fra at være en næsten uddød kønssygdom i Sverige er tilfælde af smitte med syfilis nu stærkt stigende. I løbet af 2000’erne er antallet af syfilistilfælde fordoblet og den svenske folkesundhedsmyndigheds foreløbige data, peger på en kraftig stigning i 2021, skriver TT.

Finn Filén er overlæge på Venhälsan-klinikken i Södersjukhuset i Stockholm, som henvender sig til mænd og transpersoner, der har sex med mænd. Han advarede sidste sommer om en øget spredning af syfilis.

– Vi har set en stigning ti år i træk nu, og kurven bliver stejlere og stejlere. Jeg forventer over 300 sager i år alene hos os. Vi drukner i syfilis lige nu, siger han.

– Denne infektion har primært fået fodfæste blandt befolkningen af ​​homoseksuelle fyre i Stockholm.

Filéns forklaring på, hvorfor syfilis er stigende i dag, er, at homoseksuelle er holdt op med at bruge kondom på grund af store fremskridt i behandlingen af ​​HIV.

At homoseksuelle bliver udpeget som bærere i medierne, kan ses som usædvanligt, da det normalt er information, man ikke ønsker at formidle. Men statistikker viser, at syfilis er betydeligt mere almindelig hos homoseksuelle end heteroseksuelle. I USA anslås homoseksuelle mænd til at udgøre 1 % af befolkningen, men alligevel udgør denne gruppe 83 % af landets syfilisramte.

Syfilis kan blandt andet give sår men også alvorlige skader på hjerte og hjerne. En gravid kvinde, der har ubehandlet syfilis, kan smitte sit barn, hvilket igen kan forårsage alvorlige skader, oplyser den svenske folkesundhedsmyndighed.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //