Topjøden Anatolij Tsjubajs indlagt i Italien med »sjælden neurologisk sygdom«

UDLAND: En af Ruslands højest profilerede jødiske afhoppere er blevet indlagt på intensivafdeling i Italien efter en pludselig opstået neurologisk sygdom.

Anatoly Chubajs (til venstre) giver hånd med IMF-direktør Michel Camdessus i 1997. Foto: RIA Novosti-arkiv, billede #434128 / Vitaliy Saveliev / CC-BY-SA 3.0.

Anatolij Tsjubajs, muligvis den højest profilerede af de mange russiske afhoppere siden begyndelsen af ​​Ukraine-krisen, er blevet indlagt på intensivafdeling i Italien efter et pludselig udbrud af ​​en sjælden neurologisk tilstand kendt som Guillain-Barrés syndrom, en autoimmun sygdom, der fører til nerveskader og lammelser i ben og underkrop.

Tsjubajs, hvis mor var jøde, var en central aktør i masseprivatiseringen af ​​Rusland under præsident Boris Jeltsins administration i 1990’erne efter Sovjetunionens opløsning. Tjubais’ reformer, som omfattede uddeling af kuponer for private ejerskab til russiske borgere, resulterede i en enorm konsolidering af kapital blandt en lille gruppe industrifolk, bankfolk og tidligere sovjetiske bureaukrater, som derefter blev den nu berygtede oligarkklasse i Rusland, hvilket førte til, at New York Times i 1997 beskrev Tsjubais som »Ruslands mest forhadte embedsmand«.

Tsjubajs havde et ofte modstridende forhold til Jeltsins efterfølger, Vladimir Putin. Tsjubajs skaffede Putin et job i Kreml-bureaukratiet, der gjorde det muligt for Putin at accelerere sin politiske karriere, men forsøgte at sabotere Putins præsidentielle ambitioner, hvilket Tsjubajs ikke formåede at gøre. På trods af dette fortsatte Tsjubajs med at arbejde med Putin i håbet om fortsat at fremme liberaliseringen af ​​Rusland, men ser ud til gradvist at have opgivet håbet om, at dette var muligt under det nye regime. Forholdet mellem dem brød endelig sammen i marts 2022, da Tsjubajs opsagde sin stilling som »særlig udsending« og forlod Rusland.

I betragtning af Tsjubajs’ historie og de usædvanlige omstændigheder omkring afhopperens sygdom, har vestlige medier rettet anklager om forgiftning mod Kreml. Guillain-Barrés syndrom er også blevet identificeret som en sjælden bivirkning af enkelte covid-19-vacciner.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //