Tottenham Hotspur forbyder egne fans brugen af »y-ordet«

FODBOLD: Den London-baserede jødeklub i Premier League laver en u-vending fra at forsøge at »eje smudskastningen« til at censurere sine egne fans og komme med beskyldninger om antisemitisme.

Tottenham Hotspur Stadium Foto: Hzh (CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons).

I den højeste engelske fodboldliga har et hold, der tidligere forsvarede sine fans’ beskrivelse af sig selv som »yids«, nu pludselig opfordret dem til at droppe dette ordvalg.

Tottenham Hotspur, et London-baseret hold i Premier League, der i vid udstrækning betragtes som jødisk, med en stor jødisk supporterbase og med ry for at være jødisk blandt rivaliserende holdtilhængere, præsenterede en opfordring på sin hjemmeside torsdag.

»Det er på tide at forlade forbindelsen af denne term med vores klub«, lyder udtalelsen, der siges at afspejle resultaterne af en undersøgelse foretaget af klubben.

 

»Forsvarsmekanisme mod antisemitiske angreb«

I erklæringen beskriver klubben fans’ brug af udtrykkene »yid army« og »yiddo« som en måde at aflede de antisemitiske remser sunget af rivaliserende holdfans, ved at »eje smudskastningen« og dermed vende det om.

Udtalelsen lyder:

»Blandt grundene til, at visse fans vælger at fortsætte med at bruge disse ord i deres sange, er et ønske om at vise sammenhold og støtte til holdet såvel som til hinanden – som en forsvarsmekanisme mod de antisemitiske overgreb, som stadig forekommer og også som en måde at identificere sig som Spurs-fan«.

I udtalelsen forklares yderligere, at klubben har forsøgt at »skabe en imødekommende atmosfære, der favner alle vores fans«, men at »kælenavnene« i stigende grad har stået i vejen for denne ambition.

Udtalelsen fortsætter:

»Det er klart, at brugen af ​​dette udtryk ikke altid gør dette muligt, uanset kontekst og hensigt«.

Klubben har siden 2019 fremlagt tal for det, der kaldes interaktioner med over 20.000 fans, ifølge hvilke 94 % af de adspurgte angiver, at ordet »yid« skal ses som et »racistisk udtryk, der betegner en jødisk person«.

De samme data oplyses af klubben at vise, at en tredjedel af de adspurgte selv bruger udtrykket, og at kun et mindretal foretrækker at se Tottenham-tilhængere »vælge at synge y-ordet i mindre grad eller helt at stoppe med at synge det«.

I 2020 protesterede Tottenham Hotspurs ledelse mod Oxford Dictionaries‘ betegnelse af ordet »yid« som »racistisk bagtaleri«, med henvisning til antallet af fans, der bruger det »med stolthed«.

 

»Nu får de rigtige antisemitter magten«

Klubbens u-vending har fået hård kritik fra nogle fans, herunder en klummeskribent for den britiske sportshjemmeside Spiked, som mener, at klubbens beslutning »indirekte giver de sande antisemitter magten« ved at lade dem definere betydningen af ​​udtrykket »yid«.

En række fodboldhold i Europa, heriblandt Ajax i Holland og Bayern i Tyskland, bliver af både deres egne fans og modstanderholdenes tilhængere bedømt som jødiske.

Dette faktum bliver både rost og latterliggjort på lægterne.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //