»Transkvinde« begår hærværk på kendt Asger Jorn-maleri

KULTUR: ADVARELSE MOD AFSKYELIGE BILLEDER – Det verdenskendte Asger Jorn-maleri “Den Foruroligende Ælling” er blevet udsat for hærværk. Der er tale om en 44-årig provokunster og »transkvinde«, som har skrevet med tusch og brugt kontaktlim.

Foto: Meseum Jorn/Ritzau Scanpix

Ifølge Museum Jorn i Silkeborg har en person skrevet med permanent tusch på maleriet, og efterfølgende er det blevet overhældt med kontaktlim. Museet oplyser, at en person er anholdt, og det bekræfter Midt- og Vestjyllands Politi over for TV 2.

Ifølge politiet er der tale om en 44-årig kvinde. »Hun« er blevet løsladt efter endt afhøring, idet anklagemyndigheden har vurderet, at der ikke er grundlag for at kræve »hende« varetægtsfængslet.

Gerningsmanden er en 44-årig provokunster og »transkvinde«, som går under kunstnernavnet Ibi-Pippi, men hed Per Orup, inden han fik foretaget et juridisk kønsskifte tilbage i 2015. Han har selv bekræftet hærværket fredag aften, men beskriver det som »en hyldest til Asger Jorn« og som provokunst, der skulle stille spørgsmålstegn ved den måde, man taler om ejerskab på i kunstkredse.

TV2 ØSTJYLLAND har fredag eftermiddag været i kontakt med museumsdirektør Jacob Thage, der er dybt chokeret over fredagens optrin som udtalte således:

“Det er et voldsomt overgreb. Hærværk mod vores kulturarv er forfærdeligt. Det er ødelæggende og fuldstændigt afstumpet.”

Han fortæller, at maleriet er blevet kørt væk, så en malerikonservator kan arbejde på billedet og forsøge at begrænse skaderne.

Jacob Thage håber, at værket vil komme tilbage på museet, men understreger over for TV2 ØSTJYLLAND, at man først ved mere om omfanget af skaderne i løbet af de kommende dage.

Gerningsmanden drak et blendet foster

Gerningsmanden bag hærværket har lavet, hvad han selv beskriver som, »provokunst« igennem længere tid. Tilbage i 2016 lavede han en udstilling, hvor hans kones 11 uger gamle afdøde foster blev udstillet. Som en del af denne »provokunst« blendede hans fosteret og derefter drak det.

Smidt ud af dameomklædningen i Viborg Svømmehal

Men de syge historier stopper ikke her, for han blev allerede et kendt navn tilbage i 2015, da han skabte panik i et dameomklædningsrum i Viborg Svømmehal. Den dengang 37-årige mand, som 1,5 måned forinden havde fået anerkendt et juridisk kønsskifte i Justitsministeriet, gik ind i dameomklædningen for at klæde om.

“Derfor [pga. det juridiske kønsskrifte, red.] var det helt naturligt for mig, at gå ind i kvindernes omklædning, hvor jeg klædte om med et håndklæde foran, for ikke at støde nogen.”

Sådan udtalte han sig til BT og fortsatte:

“Jeg føler mig som en lesbisk kvinde, der er fanget i en mands krop.”

Blev henvist til omklædningsrummet for handikappede

Den historie godkendte bademesteren dog ikke, som var blevet tilkaldt af nogle kvinder. Bademesteren henviste først Per Orup til herreomklædningen, men efter at have set legitim ID, som beskrev ham som en kvinde, henviste bademesteren i stedet Per Orup til omklædningsrummet for handikappede.

Om begivenheden udtalte Per sig følgende til BT:

“Det var en befrielse for mig, da jeg endelig blev anerkendt som det jeg føler jeg er, nemlig en kvinde. Og jeg føler ubehag ved at benytte mændenes rum. Det er sådan jeg har det i hovedet, og så blev jeg henvist til et handicaprum, fordi de synes, at min tilstedeværelse virker stødende på de andre gæster.

Jeg synes det er dybt krænkende, at blive behandlet som handicappet på grund af mit køn. Det bliver jeg såret og stødt over.”

Bademesteren beskrev hele hændelsen som »en udfordring«, da hun også har andre gæster at tage hensyn til.

“Ibi ligner jo en mand, og jeg kan godt forstå, at vores gæster bliver lidt forvirrede. Men hvis Ibi kom for at svømme, så lykkedes det i hvert fald, men vi måtte henvise hende til at klæde om i et separat rum.”

BT forsøgte dog at presse tilbage mod bademesteren, men hun holdte fast i sin beslutning.

“Hun ligner en mand med tissemand og ingen bryster, så vi blev nødt til at tage en snak med hende, og henviste så til et separat rum. Det er også her hun vil blive henvist til næste gang hun kommer. For selvfølgelig skal hun ikke i herreomklædningen, når hun har det sådan.”

KILDER:
BT
Midtjyllands avis
TV2


 • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

 • Anonym says:

  Jeg har haft det fysisk dårligt i mere end en time efter, at jeg så noget af den video, og jeg føler selv at jeg er ret hårdfør. Sikke et sygt og afstumpet menneske.

 • Anonym says:

  Må jeg præsentere den mest psykisk stabile transkvinde i det ganske land!

 • Torsten says:

  Troller han ikke bare og tager pis på kunstverdenen?

 • Asbjørn Nielsen says:

  Jeg vil nok ikke beskrive blotteri i dameomklædningen eller at drikke sit foster som at trolle kunstverdenen.

 • Georg says:

  Spark hende i nosserne.


 • Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //