Tusinder demonstrerede mod LGBTQ og Pride i Serbien

ANTI-PRIDE: Søndagens demonstration mod Pride fandt sted i Beograd på trods af de serbiske myndigheders beslutning om, at aflyse næste måneds EuroPride, en paneuropæisk LGBTQ-begivenhed.

Søndagens demonstration mod EuroPride i Serbien. Skærmbillede: Youtube.

Fejringerne af EuroPride afholdes i forskellige europæiske byer hvert år og var oprindeligt planlagt til at blive afholdt i Beograd, Serbien fra 12. til 18. september i år.

Tusindvis af ortodokse kristne har marcheret i Beograd for at demonstrere mod EuroPride, på trods af de serbiske myndigheders beslutning om at aflyse næste måneds paneuropæiske sammenkomst for LGBTQ-samfundet.

Demonstranterne bar forskellige ikoner, kors og religiøse flag og marcherede gennem centrum, mens de bad og sang, før de endelig samledes uden for katedralen Saint Sava i Beograd, skriver Al Jazeera.

Den serbiske præsident Aleksandar Vucic meddelte lørdag, at han i samråd med regeringen havde besluttet, at Pride-paraden skulle »udsættes eller aflyses«.

Vucic begrundede dette med at det ikke er muligt at »håndtere alt dette« på et tidspunkt, hvor Serbien er »presset med alle mulige problemer«, og understregede de seneste spændinger med den tidligere Kosovo-provins og bekymringer om energi og mad.

Men EuroPride-arrangørerne lovede at gå videre med paraden.

»Pride vil fortsætte som planlagt den 17. september,« sagde Beograd Pride-koordinator Marko Mihailovic.

Serbien har lovet at beskytte LGBTQ-rettigheder, når det søger EU-medlemskab, men stadig mere højlydte højreorienterede tilhængere er stærkt imod disse planer. Modstandere af Pride omfatter også den indflydelsesrige serbisk-ortodokse kirke.

Kirken hyldede lørdag Vucics meddelelse og sagde, at Pride har til formål »at fremme LGBTQ-ideologien, der er påtvunget Europa og den såkaldte vestlige verden generelt«. Kirken sagde også, at afholdelse af begivenheden kun ville føre til splittelse under en krise over Kosovo.

Ifølge VG blev der for to uger siden offentliggjort en video af den ortodokse biskop Nikanor Bogunović, hvori han siger, at EuroPride-deltagere vil komme til Beograd og vanhellige byen, og siger videre:

Jeg vil forbande alle dem, der organiserer og deltager i sådan noget. Hvis jeg havde et våben, ville jeg bruge det, jeg ville bruge den styrke, hvis bare jeg havde det, men det har jeg ikke.

Læs også:
Serbien aflyser pride event


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //