Ukraine forbyder russisk kultur

UKRAINE: I henhold til to nye love i Ukraine, vil russisk litteratur og musik blive forbudt at udgive eller importere.

Ukraines jødiske præsident Volodmyr Zelenskyj. Foto: President of Ukraine/flickr (Public domain).

Det ukrainske parlament har stemt to love igennem, som skal sætte en stopper for russisk kultur, rapporterer Reuters.

Den første forbyder trykning af bøger af forfattere, der har haft russisk statsborgerskab siden Sovjetunionens fald i 1991. Der er gjort undtagelser med forfattere, der giver afkald på russisk statsborgerskab og ansøger om ukrainsk i stedet.

Loven forbyder også import af bøger fra Rusland, Hviderusland, Folkerepublikken Donetsk og Luhansk samt andre områder, som Ukraine ikke længere kontrollerer. Import af bøger på russisk fra andre områder kræver særlig tilladelse, på trods af at 30 procent af alle mennesker i de områder, som Ukraine gør krav på, har russisk som modersmål.

En anden lov forbyder musik, der er indspillet i Rusland efter 1991, at blive spillet offentligt. I stedet vil det ukrainske sprog få endnu mere plads på bekostning af det russiske.

Det Nationale Forsvars- og Sikkerhedsråd har dog en »hvidliste« over russiske forfattere og musikere, som kan undtages fra loven, hvis de åbenlyst fordømmer Ruslands militære angreb på Ukraine, skriver RT.

»En ansøgning om at blive optaget på listen skal indgives til den ukrainske sikkerhedstjeneste af en sådan person, eller personens juridiske repræsentant, rejsearrangør eller licenstager«, hedder det i loven.

Ifølge ukrainske politikere er lovene nødvendige for at stoppe »ødelæggelsen af ​​ukrainsk identitet«.

»Lovene er designet til at hjælpe ukrainske forfattere med at dele kvalitetsindhold med det bredest mulige publikum, som efter den russiske invasion ikke accepterer noget russisk kreativt produkt på det fysiske plan«, sagde den ukrainske kulturminister Oleksandr Tkatschenko i en kommentar.

Siden 2014 har det ukrainske parlament vedtaget forskellige love, der har til formål at begrænse det russiske sprog. I 2019 blev der vedtaget en lov, der forbød 40 russiske kunstværker med den begrundelse, at de beskæftigede sig med russiske anliggender, kunstnere, sociale netværk, internetportaler, Sovjetunionen eller personer med forbindelse til Sovjetunionen.

De nye love skal nu kun godkendes af den ukrainske præsident Volodomyr Zelensky for at træde i kraft.

Kilder:
Reuters
RT


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //