Ukrainsk homoaktivist frygter at Rusland vil afhomoseksualisere

UKRAINEKONFLIKTEN: Homolobbyisten Olena Shevchenko frygter, at Ukraine vil få en mere russisk homopolitik, hvis Rusland vinder krigen. Samtidig opfordrer hun landets transer til at bryde loven og flygte fra landet i stedet for at kæmpe om retten til at skifte køn, hvis man føler for det.

Volodymyr Zelenskyj, jødisk komiker og Ukraines nuværende præsident. Skærmdump fra tv-indslag, hvor han gjorde en fremtræden med stærke homoseksuelle undertoner.

Aftonbladet har i dag interviewet Olena Shevchenko, som er formand for Insight, en vestligt støttet NGO, der bedriver homolobbyisme og går ind for åbne grænser. I interviewet kommenterer Shevchenko, hvordan seksuelle afvigende kan blive negativt påvirket af krigen og fortæller, at mange LGBTQP-personer er flyttet fra de mere krigshærgede østlige dele af landet til de vestlige.

Ifølge Shevchenko har lesbiske par med børn en ekstra høj risiko for at blive voldtaget under krigen sammenlignet med almindelige kvinder, sandsynligvis fordi almindelige kvinder med børn normalt har en mand, der kan beskytte dem.

– I visse tilfælde, hvor det er indlysende, for eksempel for lesbiske par, der har børn… Det er krig. Og du kan blive voldtaget hvor som helst nu, og ingen vil hjælpe dig. Det er ikke engang muligt at ringe til politiet i Kiev lige nu, for eksempel, siger Shevchenko til Aftonbladet.

 

Ønsker lige rettigheder – ikke lige forpligtelser

Shevchenko erkender endvidere, at hendes organisation hjælper transkønnede landsforrædere med at flygte ud af landet, på trods af at mænd mellem 18 og 60 år har forbud mod at forlade Ukraine under den igangværende krig.

– De kan ikke forlade landet, fordi de skal ind i hæren. Vi forsøger at bruge forskellige grænseovergange og fraråder dem at vise deres identitetspapirer, siger hun.

Ukrainske nationalister anklager også Shevchenkos organisation, Insight, for at sabotere den ukrainske krigsindsats i 2014. Sidste år besatte ukrainske nationalister derfor et af Insights møder, som også havde det erklærede mål at udvikle strategier til at tiltrække unge mennesker ind i deres miljø for seksuelt afvigende mennesker …

 

Frygter en russisk besættelse

Det, Shevchenko dog er mest bekymret for, er en mulig russisk besættelse af Ukraine. Aftonbladet skriver:

Rusland annekterede Krim-halvøen i 2014 og har siden kontrolleret dele af Donetsk- og Luhansk-regionerne.

Olena Shevchenko siger, at flere LGBTQI-personer, der bor i de østlige områder, bliver behandlet meget dårligt på grund af deres seksuelle identitet. Mange LGBTQI-personer lever nu med en overhængende frygt for, hvad fremtiden vil bringe i områder kontrolleret af Rusland.

Shevchenko hævder endda, at seksuelt afvigende mennesker »forsvinder« i de pro-russiske udbryderrepublikker.

– Vi kender allerede erfaringerne fra vores venner for otte år siden. Vi har hørt deres historier om tortur og mord. Vi har også hørt, at naboer pegede folk ud til besættelsesregeringen, og at de mennesker så bare forsvandt.

Aftonbladet interviewer også en homoseksuel lobbyist fra RFSL (red. anm.: den svenske version af LGBT-Danmark) i Sverige, som er enig i, at Rusland kan presse de seksuelle minoriteters politiske magt tilbage i Ukraine.

– Hvis Rusland får mere politisk indflydelse i Ukraine, ser vi, at holdningen til LGBTQI-personer formentlig vil forværres yderligere, også den politiske holdning. Der er stor risiko for, at det fører til mere chikane og vold, siger Natia Gvianishvili fra RFSL.

Siden det anti-russiske kup i 2014 er antallet af deltagere i Kievs pride parade steget år for år siden 2016, hvor politiet begyndte at kæmpe hårdt for at beskytte LGBTQP-aktivister mod de voldelige moddemonstrationer, som paraden fremprovokerer.

 

Den Russiske Føderation har en mere restriktiv homoseksuel politik end Vesten

I Rusland har Moskva for eksempel indført et hundrede års forbud mod pride-parader i byen, og den russiske stat har også vedtaget love, der beskytter børn mod at blive udsat for homoseksuel propaganda.

Lederen af ​​den russiske republik Tjetjenien, Ramzan Kadyrov, har sagt, at han ikke har noget problem med forfølgelsen af ​​homoseksuelle mænd i sit land, fordi ingen tjetjenere er homoseksuelle, en holdning som mange andre muslimske lande som Iran har.

– Det er noget sludder. Sådanne mennesker har vi ikke her. Vi har ingen homoseksuelle. Hvis der er nogen, kan du tage dem med til Canada. Pris Gud, sagde Kadyrov til en canadisk reporter og fortsatte derefter:

– Tag dem langt væk fra os, så vi ikke har dem her hjemme, så vi renser vores blod.

På trods af denne holdning er Kadyrov en moderat muslim efter tjetjenske standarder, som bekæmpede islamister i Tjetjenien på vegne af Rusland.

Den hviderussiske præsident Alexander Lukasjenko, som for nylig har uddybet sit politiske samarbejde med Rusland, har også sagt nogle velkendte og stærke ord om det, der i Vesten er kendt som »demokrati og menneskerettigheder«:

– Det er bedre at være diktator end at være bøsse.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //