Undersøgelse: Op mod 200 amerikanske banker tæt på kollaps

PENGEMAGTEN: En ny rapport konstaterer, at 186 amerikanske banker ikke har tilstrækkelige aktiver til at betale alle kunder, hvis blot halvdelen af uforsikrede indskydere beslutter sig for at hæve deres penge.

Bankstormløbet i Berlin 1931 Foto: Georg Pahl (CC BY-SA 3.0)

Tæt på 200 amerikanske banker står over for risici svarende til dem, der for nylig førte til at Silicon Valley Bank (SVB) imploderede og gik konkurs. Det viser en undersøgelse offentliggjort i onlinetidsskriftet Social Science Research Network i denne uge. SVB, en stor amerikansk bank med hovedfokus på teknologi- og opstartssektoren, blev lukket af regulatorer i sidste uge efter massive indskudsudstrømme.

I undersøgelsen vurderer fire økonomer fra anerkendte amerikanske universiteter, hvor meget markedsværdien af ​​amerikanske bankers aktiver er faldet på grund af de seneste rentestigninger. Her lyder det:

Fra 7. marts 2022 til 6. marts 2023 steg federal funds-renten kraftigt fra 0,08 % til 4,57 %, og denne stigning blev ledsaget af kvantitative stramninger. Som følge heraf har langfristede aktiver svarende til dem, der er repræsenteret på bankernes balancer, haft betydelige værdifald i samme periode.

Midlerne er bundet i obligationer
En stigning i denne rente gavner bestemt bankerne ved at give dem grunde til at hæve udlånsrenten, men mange amerikanske banker har bundet en betydelig del af deres overskydende kontanter i amerikanske statsobligationer. Dette blev gjort, da renten var tæt på nul. Værdien af ​​disse obligationer er nu faldet kraftigt på grund af rentestigningerne – investorer kan nu blot købe nyudstedte obligationer, der giver en højere rente. Faldet i bankernes porteføljer betragtes som “urealiserede”, hvilket paradoksalt nok betyder, at værdipapirerne for alvor er faldet, men at dette tab stadig “kun eksisterer på papiret”.

Problemet opstår når kunderne kræver deres indskud tilbage, og bankerne tvinges til at sælge deres værdipapirer – med et betydeligt tab – for at tilbagebetale indskyderne. I ekstreme tilfælde kan det føre til, at en bank bliver insolvent, eller, som det skete med Silicon Valley Bank, kan tabet af kundernes tillid udløse et såkaldt bankstormløb – defineret som “et hastværk af hævninger, hvor et usædvanligt stort antal indskydere hæver hurtigt, eller forsøger at hæve, sine penge i en bank“.

“betydelig risiko for bankstormløb mange steder”
Rapportens forfattere undersøgte andelen af ​​amerikanske långiveres finansiering, der kommer fra uforsikrede indskud: Jo større andelen er, jo større er risikoen for, at banken bliver udsat for et bankstormløb. For eksempel i SVB’s tilfælde, hvor 92,5 % af indlånene var uforsikrede, fik indskudsudstrømningen banken til at kollapse på kun to dage. Forfatterne konkluderer, at 186 amerikanske banker ikke har aktiver nok til at betale alle kunder, hvis blot halvdelen af ​​de uforsikrede indskydere beslutter sig for at hæve deres penge. Risikoen for et bankstormløb er derfor, understreges det, meget reel på mange områder.

SVB’s sag anses af de fleste analytikere for at have “sendt kuldegysninger på tværs af hele den amerikanske banksektor” og dermed forårsaget lukningen af ​​en anden bank, Signature Bank. Men flere andre amerikanske finansielle institutioner har set deres aktier falde – som de seks største Wall Street-banker, der mistede omkring 165 milliarder dollars i markedsværdi, eller omkring 13% af deres samlede værdi. Tidligere på ugen nedjusterede kreditvurderingsbureauet Moody’s sine udsigter for det amerikanske banksystem fra “stabile” til “negative”, med henvisning til det ” hurtigt forværrede driftsmiljø “.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //