Ungarn flytter sin ambassade i Israel til Jerusalem

JØDISK MAGT: Ungarns nylige beslutning om at flytte ambassaden, ses som en måde for Orbán at vise sin støtte til ven Netanyahu, som møder protester i sit hjemland på grund af hans retsreformer.

Ungarns nu erklærede flytning af sin ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem vil, når den gennemføres, sætte det centraleuropæiske land i en særlig situation. Ungarn vil så blive det første EU-medlem, der flytter sin ambassade på Israels anmodning – et skridt, som andre europæiske lande har undgået at tage, siden den daværende amerikanske præsident Donald Trump i 2018 viste sin respekt for den jødiske stat på netop denne måde. Den ungarske premierminister Viktor Orbán anses for at være tæt allieret med sin israelske kollega Benjamin Netanyahu og har for nylig udtrykt sin uforbeholdne støtte til sidstnævntes stærkt kritiserede juridiske reformer.

The Times of Israel skriver om den »betydningsfulde gestus«, som den ungarske premierminister har gjort over for sin israelske kollega på et meget følsomt tidspunkt – en gestus, der ifølge avisen fremstiller sidstnævntes »selvdestruerende handling« som »en diplomatisk bedrift«, da han forsøger – som Orban selv allerede har gjort med succes – at få forslag igennem, der, hvis de gennemføres, vil begrænse magten for hans lands retsvæsen.

Ifølge Jewish Telegraphic Agency (JTA) har retsreformerne i Israel til formål at »bremse domstole, der er blevet bastioner for venstrefløjen, hvis kritikere siger, at de i de seneste år har tilranet sig den lovgivende og udøvende magts autoritet«.

Israelske venstrefløjselementer har iværksat en række stadig mere aggressive og »uortodokse« protester mod reformerne og har ofte beskyldt Netanyahu for at forsøge at fremprovokere et kupforsøg. Under en af disse protester i onsdags forhindrede hundredvis af demonstranter premierministerens kone, Sara Netanyahu, i at forlade en frisørsalon. Politiet, der havde til opgave at eskortere hende fra stedet, måtte tilkaldes.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • noel khamo says:

    sygt


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //